Vízsérv

A vízsérv a férfi külső nemi szerven levő duzzanat, amely folyadékgyülem következménye. A duzzanat a herezacskóban vagy az ondózsinór mentén jön létre, olykor egyszerre több helyen is.
Elhelyezkedése szerint a vízsérv különféle formáit szokás megkülönböztetni. Többnyire újszülöttek vagy negyven év feletti férfiak betegsége.
A fiúgyermek heréi még anyja méhében való tartózkodása során hasüregéből a herezacskójába vándorolnak le. E két testüreg összeköttetése a születést követően elzáródik.
Előfordulhat, hogy az összekötő csatorna nem zárul be teljesen, ami idővel üregek képződését teszi lehetővé. Ezekben az üregekben lassan testnedv gyűlik fel, és így alakul ki a vízsérv.
Vízsérv azonban másképpen is keletkezhet, például heretáji fertőzések vagy daganatok következtében.
Kisebbfajta vízsérv esetén általában nincs szükség kezelésre, mert magától meggyógyul.
A vízsérv gyakran fájdalmatlan, de lehet olyan kellemetlen, ha már a herezacskó nehéz és feszes, hogy megszüntetésére esetleg sebészi beavatkozás ajánlott.
A vízsérv műtétje során a sérvzsákot, azaz a folyadékkal telt üreget eltávolítják vagy kifordítják. Kisebb fiúkon a műtétet altatásban végzik, felnőtt férfiakon viszont elegendő a rövid gerincvelői érzéstelenítés is.
A műtét után egy héttel kiszedik a varratokat.
Újszülött fiúknál a vízsérv többnyire egy-másfél éves korukig magától meggyógyul. Felnőtteknél a kisebb vízsérv spontán gyógyul.
A betegség egyeseken helyileg enyhe fájdalmat vagy feszülés érzetét okozza, sokszor azonban panaszmentesen zajlik.
A nagyobb vízsérveket rendszerint megoperálják. A műtétet követően a beteg teljesen meggyógyul.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A férfiak kopaszodása

A férfiak zöme tapasztalja fájóan, hogy először a homlokuk magassága nő meg. Többen kétségbeesetten fedezik …

Leave a Reply