Kezdőlap / Egészség és fitness / A földön jár, vagy a csillagok között? avagy milyen sarkú és talpú cipő az egészséges?

A földön jár, vagy a csillagok között? avagy milyen sarkú és talpú cipő az egészséges?

Magas vagy lapos?

A lábat hosszabbítja, a feneket kiemeli, tehát eleganciát, szépséget, karcsúbb hatást ígér a magas sarkú cipő. Ha eltekintünk attól, hogy az elegáns magas sarkú cipők egyben kifejezetten hegyes orrúak is, a 8-12 cm-es, esetleg még magasabb sarkú lábbelik nagy hátránya, hogy az előlábunkat, tehát a lábujjak tövének környékét, rendkívül túlterhelik, mivel súlyvonalunkat jelentősen előre helyezik.
Ugyanakkor a teljesen lapos, sarok nélküli cipők a boltozat süllyedések okozta panaszokat fokozzák illetve kiválthatják. Ennek oka, hogy a boltozatok lesüllyedése miatt a talp lágyrészeit borító úgynevezett talpi bőnye (fascia plantaris) túlzott feszülése jön létre. Gyakorlatilag ez okozza a leggyakoribb szövődmény, a sarok fájdalom kialakulását. Ilyenkor a túlzott feszülés miatt a sarokcsonton steril, mechanikai alapú csonthártya gyulladás jön létre. A teljesen lapos sarkú cipőben, vagy saruban a sarokcsont mélyen helyezkedik el, ami tovább fokozza a gyulladást kiváltó feszülést.

Akkor milyen magas legyen az egészséges cipő sarka? Optimálisnak a 3-5 cm magas sarkú cipő tartható, ami segíti a helyes súlyelosztást az előláb és a sarok között, valamint csökkenti az achilles ín és ezen keresztül a talpi bőnye feszülését. Természetesen nem azt kívánjuk mondani, hogy egy gyönyörű estélyi ruhához ne lehetne felvenni néhány órára egy magas sarkú, hegyes orrú cipőt, de ezek napi szintű, rendszeres viselésétől mindenkit óvnék.

A Földön jár vagy a csillagok között?

Normál járáskor lábfejünk minden lépésnél kétszer végez kívülről befele irányuló csavarodó mozgást: talajfogáskor a sarok külső éle érkezik le először, majd átgördül az öregujj előtti párnácskáig. Az elrugaszkodáskor a testsúlyunk áthelyeződik a kisujj előtti előlábi területre, majd ismét befele irányuló csavarodás eredményeként legutoljára a nagyujj hagyja el a talajt. Mindezek közben természetesen a boka, valamint a lábközép és az ujjperc csontok közötti ízületekben jelentős mozgás megy végbe. Az egészséges láb esetében a fent leírtakat láthatjuk mezítláb illetve a mozgásokat jelentősen nem zavaró, rugalmas, hajlékony talpú cipők viselése esetén.
Az utcai szójárásban csak holdjáróként becézett cipők, papucsok az egészséges járási mechanizmust teljesen lehetetlenné teszik, tekintettel arra, hogy a vastag és merev talp kizárólag egy teli talpas földfogást, egyfajta trappoló járást enged. Hosszabb távon e kikényszerített, afiziológiás mozgások károsítják a boka, térd és csípő ízületeket, valamint károsan befolyásolják a gerinc statikáját is. Mivel a normálishoz képest más izmokat terhelünk, a láb boltozatok megtartásáért felelősek idővel leépülnek, így lúdtalp kialakulása is nagyobb valószínűséggel várható. Egyszer-egyszer fel lehet venni ilyen fazonú lábbelit is, de rendszeresen és tartósan nem ajánlott hordásuk!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás