Vonyarcvashegy

Üdülőhely a Keszthely-hegység géli lankáin. Szétszórt szőlővidéki lakóházakból, présházakból alakult település, amelynek forgalmát, üdülőhely jelentőségét a balatoni fürdőélet fejlődése adja.
A hegyközségi település központja a főutcában lévő Tanácsháza és a mellette lévő élelmiszer áruház és vendéglátó helyiség.
Az állomás közvetlen közelében lévő strandfürdő is, meleg konyhás étteremmel.
A strand lídó-szerűen megépített partszakasza, mely homokos partjával, kulturált vendéglátó helyeivel méltán lett közkedvelt az idelátogatok között.
Műemlék a XIX. század első felében épült oromzatos homlokzatú, tornyos klasszicista stílusú temetőkápolna, az ún. Szt. Kereszt-kápolna, építészetileg érdekes a volt Festetics pincéből kialakított, többszintes, igényesen berendezett „ Helikon-Taverna” vendéglátóhely.
Rövid kiábrándulással érhetjük el a Vonyarcvashegy és Balatongyörök között, a vasútvonal közvetlen közelében emelkedő kis Szentmihály-dombot, amelyen 40 halásznak a jeges Balatonról való megmenekülése emlékére 1739-ben kápolnát építettek. A múlt században a régi épületet romantikus stílusban átalakították.
A szép fekvésű Szentmihály-dombról szól Kisfaludy Sándor egyik regénye: Jókai Mór is lerajzolta a kedves helyet, ahonnan szép kilátás nyílik a Balatonra.
A domb aljában alakították ki a horgász-kempinget: épített tűzhely, forrás, jól kiépített fürdő, faházak, étterem.
A környék kitűnő horgászhely, valóságos horgászparadicsom.
Kirándulási lehetőségek a 355 m magas Pető-hegy csúcsán épült Berzsenyi kilátóhoz,
a Cseri -völgybe. Büdöskútpusztára, a Szentmiklós-kúthoz.
Kiépített kerékpárutak, sétautak vezetnek fel a Balaton partján, Szentmihály-dombra, a magányosan álló kápolnához ahonnan páratlan kilátás nyílik a Balatonra, és a környező hegykoszorúra.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hajógyári-sziget ,vagy ahogy ma ismerik Fesztivál- sziget

A Hajógyári -sziget a Duna hordalékából jött létre, az 1651. és az 1654. folyamkilométer között. …

Leave a Reply