Kezdőlap / Állatok / Zsiráf

Zsiráf

A zsiráf a legmagasabb az emlősök között, Afrikában él, kilenc különböző alfaja ismert (latin nevén Giraffa camelopardalis).
Már születésekor kb. 18O cm magas. Hosszú nyakáról, hosszú lábairól, foltos mintázatáról ismeretes, ami minden zsiráfnál egyedi. Fején kisebb, kb. 15 cm-es szarvat visel, ami a fej védelmére szolgál, és amit a hím dominanciaharcoknál használ (a nősténynek is van szarva).
Hosszú nyakának köszönhetően könnyen legeli le a leveleket a magasabb fákról is, különösen az akáciafákról. Nyelve eléri a 45 cm hosszúságot.
Akár napokig is elvan víz nélkül, a falevelekből nyerve valamennyi nedvességet.

Afrika szavannáin él, ahol szabadon barangolhat a magas akáciafák között a nyílt tereken vagy az erdős részeken. Nagyobb számban élnek Kenyában, Tanzániában, Dél-Afrikában és Namíbiában.
A hímek súlya közel két tonna is lehet, magasságuk meghaladhatja az öt és fél métert. A nőstény zsiráfok kisebbek és könnyebbek, 11 tonna körüliek és körülbelül 4,8 méter magasak átlagosan. A természetben nagyjából 25 évig élhetnek.
Az újszülött zsiráf kb. 1,8 méter magas. Az anya vemhessége 14-15 hónapig tart. Párzásra az év bármely szakában sor kerülhet, de leginkább az esős évszakban, a borjak pedig a száraz évszakban jönnek világra (május-augusztus környékén).

A kifejlett zsiráfot özvetlenül nem fenyegetik a ragadozók, mivel túl nagyra nőtt és még gyorsan is fut. A zsiráfborjak azonban védtelenek, nem tudnak védekezni az oroszlán vagy foltos hiéna támadása ellen. Vadásszák húsa, szőrméje és farka miatt. Élőhelyük beszűkülése miatt számuk fokozatosan csökken.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szürke egérmaki

A szürke egérmaki (Microcebus murinus) az egyik legkisebb főemlős, Madagaszkár szigetén él. Hatalmas szemeiről és …

Leave a Reply