Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / A bőr allergiás betegségei- Csalánkiütés

A bőr allergiás betegségei- Csalánkiütés

A bőrnek az allergiás tünetek létrejöttében többféle szerepe van. Először is lehet az antigének bemeneti kapuja, vagyis a bőrből felszívódva más shock-szövetben jön létre az allergiás reakció. A bőr felületét bevonja a faggyúmirigyek váladéka, ezáltal a bőr mechanikus és kémiai védelmet nyújt az allergének bejutása ellen. A bőr dörzsölésével, tehát traumák útján, a természetes védelem megszűnik, az allergének könnyen áthatolnak az epidermis legfelső rétegén. Az allergének bejutását elősegíti a bőr macerálása, a zsíroldó szerek használata, vagyis a természetes védekező mechanizmus megszűnése. Ezek a fizikai és kémiai ingerek előkészítik a talajt az allergének helyi megkötésére is. Így jön létre a helyi sensibilizálás, a bőrnek, mint shock-szövetnek a lokalizációs mechanizmusa.
Immunológiai, allergológiai jelentősége felértékelődött az utóbbi években. Önálló immunszervként is emlegetik a bőrt, annyira speciális reakciók játszódnak le benne.
Ezen belül:
Csalánkiütés – urticaria
A legtipikusabb, legközismertebb formája az allergiának.
Lényege: a piros, viszkető udvarban ülő “csalángöbcse”. Mérete kb. fél centis átmérőtől (1-2 pöttytől), az egész testet beborító vörös, duzzadt, összefolyó nagy jelenségig igen változó. Szélsőséges formája, amikor a folyamat a bőr mélyebb rétegében kezdődik és nem annyira a pirosság, mint inkább a duzzanat, a feszítő fájdalom a jellemző. Teljesen deformálódhat pl.: a kéz, vagy a láb úgy megduzzadhat, hogy nem fér a cipőbe. Ritka előfordulás, amikor a gége és környéke duzzad be. Ez az utóbbi állapot értelemszerűen életveszélyes. Továbbá legsúlyosabb változata vérnyomásesésben, szapora szívverésben, eszméletvesztésben, fulladás érzésében, sokkban is megnyilvánulhat, ilyenkor az életet is veszélyezteti. Az emberek mintegy 20%-a megfigyelheti magán a csalán gyengébb vagy erősebb formáját. A csalán azonnali típusú reakció. A betegség tüneteinek kiváltásában szerepet játszik, hogy az allergiás történés során a bőr felső kiserei áteresztővé válnak ilyenkor a hajszálerek falán kiáramló savó a sejtek közötti teret megnöveli, és ez kedvez az ödéma kialakulásának. Egyéb allergiás reakciók is vezethetnek csalán kifejlődéséhez. Így pl.: a szérumbetegség, az ízületi gyulladás, reumatoid arthritis, a bőrvérzések és az autoimmun-betegségek is jelentkezhetnek csalán tüneteivel. Csalán egyébként allergiás és nem allergiás okból is keletkezhet.
A csalánbetegség fajtái:

Az akut csalánbetegség:
Az akut csalánbetegség az allergén felszívódása után néhány perccel, súlyos tünetekkel kezdődik. Gyorsan megszűnő, korai allergiás mechanizmuson alapuló betegségről van szó, amelyben a bőrtünetek mellett egyéb panaszok is felléphetnek. Ha az allergén hosszabb ideig marad a szervezetben a bőrtünet tartósabb.
Az akut csalánbetegség kialakulásának leggyakoribb okai az élelmiszerek, a gyógyszerek, ritkábban a belégzett anyagok (toll, állatszőr, por, tisztítószerek, kozmetikumok).
Két típusa különböztethető meg:
• az egyszeri előfordulású akut csalánbetegség, amely hat-hét hétig is fennállhat, és
• – a váltakozóan rövid rohamokban, évente több alkalommal jelentkező, hetekig tüneteket okozó másik változat.

A krónikus csalánbetegség:

A különböző, súlyos rohamokban naponta jelentkező, hat-hét hétnél hosszabb ideig tartó csalánfoltokat nevezzük így.
Allergiás reakciókról beszélhetünk ebben az esetben is, bár allergént a gondos kórelőzmény ellenére sem sikerül mindig kimutatni. Igen sokféle oka lehet.
A leggyakrabban a tökéletlen emésztés, illetve a gyulladt bélnyálkahártyán át kialakuló felszívódási eltérés következménye. Ételfesték, élelmiszerekben levő konzerválószerek is előidézhetik.
Kétségtelenül van összefüggés a csalánkiütéses roham és a pszichés feszültség között is. A menstruáció előtti időszakban jelentkező csalánbetegséget valószínűleg a méh ciklusos változása által felszabaduló fehérjék okozzák, s a peteérést befolyásoló szerekkel próbálkoznak kezelésében.
A krónikus csalán ritkán rosszindulatú daganat, pajzsmirigy-túlműködés, illetve autoimmun-betegség egyik első jele lehet. Ez utóbbi esetekben a csalánfolt több napig áll fenn egy helyen, stabilabb és alig viszket. Megkülönböztetik a visszatérő, valamint folyamatos formáját is. Ez utóbbi 3 hónapnál hosszabb ideig, többnyire minden nap, gyakran ugyanazon időszakban lép fel, erőteljes tünetekkel.
A krónikus csalán, különböző megjelenési formákat ölthet. Jelentkezhet a bőrből kiemelkedő, gyulladt szabálytalan foltként, lehet gombostűfejnyi, de tenyérnyi nagyságú is. A tünetek leginkább a szemhéjra, az ajakra és a nyelvre lokalizálódnak, de belső szerveket is érinthetnek. A nyelvgyökön, a gégefedon vagy a gégében fulladást, illetve légzési nehézségeket válthatnak ki. Ritkán örökletes lehet és generációkon keresztül, dominánsan, különböző súlyosságban jelentkezhet, fulladásos halálhoz is vezethet.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás