Kezdőlap / Állatok / Macska / A brit rövid szőrű macska

A brit rövid szőrű macska

A brit rövid szőrű macska, a legrégebben elismert fajta. Ezt a fajtát már a XIX. sz. elején tenyésztették. A British Cat Club 1901-ben alakult meg. Az első brit rövid szőrűek a Karthauzihoz hasonlítottak, és kékek s voltak. A II. világháború után a fajtát perzsákkal keresztezték. A brit rövid szőrű macska jó természetű, nyugodt, lezser macska, ami leginkább egy játék mackóra hasonlít. Nagyon kiegyensúlyozott társ, könnyen alkalmazkodik a környezethez. Tartható lakásban, de a szabadban is. Jól megfér más házi állatokkal.
Intelligens, élénk, kedvesé és játékos, jól nevelhető, kedves, de nem tolakodó.
Általános leírás:
A brit rövid szőrű közepes vagy nagy méretű, súlya 4-8 kg között. Teste is változatos, az izmostól a zömökig terjedhet, de keménykötésű erőteljes. A mellkasa széles, hátvonala egyenes. A lábai arányosak, a mancsok kerekdedek. A feje gömbölyű, széles és masszív. Pofája is kerek, telt, az arcorri rész kifejezett. Orra rövid, széles és egyenes. Az álla az orral egy vonalban van. Fülei közepes méretűek, az alapjuknál széles, vége lekerekedő. Közepesen távol állnak egymástól.
Nagy, kerek szemei egymástól távol ülnek. Színük a szőrzet színével harmonizál. Az egyszínű állatoknak a szeme mindig narancs sárga. Rövid, vastag, izmos a nyaka. A lábai rövidek, erősek. Csontozata erős, izmos. Kerek mancsok.Farka körülbelül a test 2/3-ának megfelelő hosszúságú, töve vastag, vége fele vékonyodó, lekerekített.
Rövid szőre plüss szerű, az aljszőrzet sűrű. A brit rövid szőrű macskát a színskála szinte minden színében tenyésztik, de a legnépszerűbbek az egyszínűek, az azok közül is a kék. A táplálására figyelni kell, mert hajlamos az elhízásra.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A macska is lehet allergiás

Ha meghalljuk ezt a szót: allergia, eszünkbe sem jut, hogy nemcsak az embereket kínozhatja a …

Hozzászólás