Kezdőlap / Állatok / Macska / Macskanátha a leggyakoribb cica betegség

Macskanátha a leggyakoribb cica betegség

A macskák is lehetnek betegek. Az egyik talán leggyakoribb betegségük a macskanátha.
A macskanátha kialakulásáért két vírus a felelős a calici vírus, és a macskaherpesz vírus. A fiatal macskáknál a legsúlyosabbak a tünetek, de bármely korú macska lehet náthás. A vírus a kötőhártya és a felső légutak nyálkájában szaporodik. Itt gyulladást okoznak, amin megjelenek a felülfertőzést okozó baktériumok, amik megfelelő kezelés hiányában tovább ronthatják a beteg állapotát.
A macskanátha tünetei gennyes kötőhártya- és orrnyálkahártya gyulladás. Az állat szeme csipás, beragadt, nehezen kap levegőt, szörtyög, prüszköl és taknyos. Súlyos esetben átterjedhet a tüdőre is és tüdőgyulladást okozhat.
A kezeletlen, vagy viszonylag későn kezelt esetek egy részénél előfordulhat olyan idült hörgő-légcső-orrhurut, amelyre a legtöbb gyógymód hatástalan. Ez nehezen, vagy nem gyógyítható meg, és kialakul az állandó hörghurut, ami a cicát egész életében végig kíséri. A beteg szemén befekélyesedhet a szaruhártya, amely legrosszabb esetben vakságot okozhat. Ha ezeket a tüneteket észleljük vigyük az állatot orvoshoz, ahol megfelelő kezelést, antibiotikum-kúrát kap. Figyelni kell a felülfertőzés megelőzésére, Mivel a betegséget vírus okozza ezért azt a cica szervezetének magának kell legyőznie. Ehhez gondos ápolással, immunerősítőkkel tudunk hozzájárulni. Házilag ne próbálkozzunk a macskanátha gyógyításával.
A macskanátha védőoltással megelőzhető – A kiscicák két oltást kapnak, a felnőttek pedig évente emlékeztető oltást kell adni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A macska is lehet allergiás

Ha meghalljuk ezt a szót: allergia, eszünkbe sem jut, hogy nemcsak az embereket kínozhatja a …

Hozzászólás