A burgonyára igen kevés ember érzékeny, ezért ez a tápanyag allergiások diétájának egyik alapétele. A gabonafélék termése szintén ritka az allergia, nem szabad összetévesztenünk a búza által okozott gluténérzékenységgel. A glutén a búza egyik fehérje alkotórésze. Néhány betegnél olyan immunreakciót indít be a bélcsatornában, melynek következtében a táplálék felszívódásáért felelős bélbolyhok lelapulnak és károsodnak. Ez egy allergiás reakciótól merőben különböző immunreakciónak a következménye. Ebben az esetben – ha egyértelműen igazolt gluténérzékenység – életre szóló diéta szükséges.Ma már szerencsére könnyű hozzájutni az olyan félkészételekhez, melyek nem tartalmaznak glutént, így a diéta megoldható. Bélboholy-károsodást azonban sokféle kórokozó és egyéb tényező okozhat, ezért ezek lehetőségét ki kell zárnunk, mielőtt végleg a diéta mellett döntünk. A gabonafélék virágjára allergiás tüneteket, bár a hazánkban honos gyümölcsökre – almára, görögdinnyére, körtére, barackra – ez nem jellemző. A gyümölcsallergiás betegek nyírpollenre is érzékenyek lehetnek, a görögdinnyére allergiásoknál pedig a parlagfű válthat ki tüneteket. A hazai gyümölcsökkel ellentétben nagyon gyakori az allergia a különböző trópusi gyümölcsökre, például a narancsra, papajára, citromra, mangóra. Az ok talán az, hogy az európai lakosság örökítőanyaga nem tartalmaz információt ezekkel a gyümölcsökkel kapcsolatban, így könnyebben alakulhat ki érzékenység. Nem felejtkezhetünk el a fűszerekről sem. A fűszerek amellett, hogy a gyomor – bé rendszerben vérbőséget okozhatnak, s így sérülékennyé teszik a bélfalat, allergiás tüneteket is előidézhetnek.