Kezdőlap / Egészség és fitness / A burgonya nem is egészségtelen?

A burgonya nem is egészségtelen?

A burgonyát, úgy tűnik, igazságtalanul vádolják azzal, hogy hizlaló étel üres kalóriákkal – derül ki Joe Vinson pennsylvaniai kémiaprofesszor kutatásaiból. Jóllehet glikémiás indexe viszonylag magas, a burgonyát tévesen tartják egészségtelennek, sőt tele van olyan fontos tápanyagokkal, amelyek csökkenthetik a túlsúlyt és a magas vérnyomást.
A burgonya szót meghallva az emberek többségének a hízás, a szénhiidrátok és az üres kalóriák jutnak eszébe. Valójában nem olajban sütve és vaj nélkül egy burgonya körülbelül 110 kalóriát, valamint rengeteg vitamint és hasznos fitokemikáliát tartalmaz.
A nyers burgonyában – keményítő formájában – sok az emészthetetlen rost, 100 gramm körülbelül 77 kalória. Gazdag C-, B6-, B1- és B3-vitaminban, káliumban, magnéziumban, vasban, cinkben, foszforban, karotinoidokban. Ekkora mennyiség meglepően a napi C-vitamin szükségletünk negyedét fedezi.
Vinson professzor egy 18 fős csoport segítségével tesztelte a burgonya egészségre tett hatásait – a csoport tagjai mind magas vérnyomásban szenvedtek. Naponta kétszer kaptak burgonyát héjával egy hónapon keresztül (lila fajtát, amely karotinoidokban gazdagabb). Egy hónap múlva megvizsgálták őket, és átlagosan 4,3 százalékkal csökkent a diasztolés, 3,5 százalékkal a szisztolés vérnyomásuk, ami nem elhanyagolható, tekintettel a vizsgálat rövid időtartamára. Ez idő alatt senki nem hízott és nem számolt be egészségromlásról.
Vinson professzor ezt a hatást a burgonyában található fitokemikáliákkal hozza összefüggésbe, és úgy véli, más zöldségekkel együtt igen hatásos lehet a magas vérnyomás kezelésében. Vizsgálatait lila burgonyával végezte, és tervezi ugyanezt az elterjedt fehér színűvel is, amelytől szintén jó eredményekre számít.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás