Kezdőlap / Divat-szépség / A cellulitisz ellen

A cellulitisz ellen

A cellulitisz hétköznapi nevén: narancsbőr. Sajnos nem csak idős és túlsúlyos nőknél jelentkezik, hanem nagyon sok vékony és fiatal nőnél is megfigyelhető. A cellulitisz általában a comb, a csípő, a felkar és a has tájékán jelentkezik. Jellemző tünete a bőr alatt megjelenő dudoros, hepehupás réteg, mely esztétikai problémát jelenthet. Tudományosabban a cellulitisz hátterében a bőr és az izomzat közötti réteg kollagén- és elasztinszálai között felhalmozódott zsír, szövetek közötti folyadék, toxinok, és méreganyagok állnak. Ezeknek a nemkívánatos anyagoknak a „csapdába esése”okozza a jellegzetes gödröcskéket, csomókat. Ezek a területek általában hűvösebb tapintásúak is, mert itt kevésbé élénk a vérkeringés és a nyirokrendszer sem működik megfelelően.
A narancsbőrt okozhatja a nem megfelelő táplálkozás, mozgáshiány, hormonális tényezők (például fogamzásgátló tabletta szedése), valamint lehet örökletes is. Tehát a cellulitisz eltüntetése érdekében az elsődleges lépés, hogy a következő ételek kiiktassuk vagy legalább is csökkentsük étrendünkből: cukor, fehér liszt, tartósítószerek, színezékek, adalékanyagok, kávé, kóla és a vörös húsok. Ezen kívül igyunk legalább napi két liter folyadékot, lehetőleg vizet vagy cukor nélküli teákat.
A következő lépés a rendszeres testmozgás. Nem kell feltétlenül megrőltetőnek lennie, napi fél óra séta, kocogás is megteszi, de ma már számos aerobik, fittball, zumba, stb. oktatás elérhető bárki számára. Csupán napi egy-egy órát vesznek igénybe, a közösségben történő mozgás, pedig rendkívül motiváló is lehet, ráadásul az imént felsorolt fitnessz típusok mind zenére történnek. Rendszeres és tudatos testmozgással aktivizálhatjuk ezeknek a pangó testfelszíneknek a vérkeringését, ezzel a felesleges salakanyagokat eltávolíthatjuk a kötőszövetek közül.
Végül alkalmazzunk egy otthoni praktikát, a váltóvizes fürdőt. Ezt úgy célszerű csinálni, hogy legalább háromszor-négyszer változtatjuk a víz hőmérsékletét, de úgy, hogy alkalmanként legalább 30-60 másodpercig folyassuk rá a meleg, majd a hideg vizet, közben egy erősebb kefével dörzsölgessük is a problémás részeket. Akkor csináltuk jól, ha a tusolás végére vörös a bőrünk.
A fent felsorolt módszereken kívül manapság rendkívül népszerűek a külön erre a célra kifejlesztett testtekercselések és masszázsok, melyek után az erre szolgáló szalonokban lehet érdeklődni. Szintén népszerű módszer még a vákuumkezelés. A vákuumkezelések segítségével a hámsejteket oxigénhez juttathatjuk, aminek hatására erősödik a kötőszövet, és újabb rostok képződnek, így a bőr látványosan szépülni fog. A vákuum, azért hatékony a narancsbőr ellen, mert közvetlenül a zsírsejtekre hat: a kezeléssel szó szerint kiszippantja a sejtekből a zsírt, ami aztán a nyirokrendszeren keresztül távozik a szervezetből. Egy kezelés fél óránál tovább ne tartson!
Ezen kívül a guarana, ami alapvetően a koffein növényi formája – természetes zsírégetőszer. A guaranát tipikusan más stimuláló növényekkel együtt alkalmazzák, így fokozva zsírégető tulajdonságait. Ilyen növény lehet például az alga, a borostyán, a gyermekláncfű, ezeket cellulitisz elleni krémekben, pakolásokban és narancsbőr elleni tapaszokban találjuk meg.
Természetesen a rendszeres testmozgásról ekkor se feledkezzünk meg.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A zsírszövet eltávolítása

Aki már egyszer komolyan harcolt a túlsúlya ellen, az jól tudja, hogy tulajdonképpen egészen elfogadható …

Hozzászólás