Kezdőlap / Csontritkulás / A csontritkulás megelőzése

A csontritkulás megelőzése

A csontritkulás során a csontok kálciumot veszítenek és a csontok átépülése lelassul.A normális öregedési kor része a kismértékű csontritkulás.
A csontritkulás során a csont szerkezete elvékonyodik, szivacsosabbá válik. Ennek hatására megnő a csonttörések száma. Ennek leggyakoribb előfordulásai a csuklón a csípőn a gerincen találhatók.
Az öregedéssel is jár egyfajta csontvesztés, de mint a csontritkulást, ezt se tudjuk visszafordítani. Így az egyetlen dolog amit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt.
A csont szilárdságát több ásványi anyag alkotja, melyek közül a legfontosabb a kálcium. Egy felnőtt ember napi kálcium szükséglete 1500mg ,amelynek legfőbb beviteli forrása a tej és tejtermékek.
Szervezetünknek, hogy letudja bontani a kálciumot D-vitaminra van szüksége, melyet tojássárgájával ,hallal és májjal vihetünk be a szervezetünkbe. A napsugárzás hatására, testünk képes a bőrben előállítani D-vitamint.
Az erős csontozatot, egészséges életmóddal érhetjük el leginkább. Olyan mozgások melyek terhelik a csontokat ,mint a futás lépcsőzés és a különböző labdajátékok csökkentik a csontvesztést és a csontritkulást.Emellett ez is egy érv a dohányzás ellen ,mivel a dohányzás is gyorsítja a csonttömeg vesztést. A betegség leginkább az alacsony ,ülő életmódot folytató embereket veszélyezteti.
Ha valakinek a családjában már előfordult a betegség, az szintén könnyebben betegszik meg.
Végezetül, a legcélszerűbb egészséges életmódot folytatni, és 30 év előtt elérni a megfelelő csonttömeg mennyiséget, mivel ez az idő után a csontszerkezet fokozatosan elkezd leépülni. Ha a leépülés előtt elérjük a megfelelő állapotot nem lehet gondunk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csontritkulás megelőzése

Az egészséges csontozathoz mindössze három dologra van szükség: rendszeres testmozgásra, D-vitaminra és kalciumra. A rendszeres …

Hozzászólás