Kezdőlap / Cukorbetegség / A cukkorbetegségről általában

A cukkorbetegségről általában

A cukorbetegség, más néven diabétesz nem más, mint a szőlőcukor feldolgozásának zavara, melyet az inzulin nevű hormon hiánya okoz.
A cukorbetegségnek több típusa van, melyek okai, tünetei és kezelésük eltér egymástól.
Az 1-es típusú diabéteszt a teljes inzulin hiány okozza. Ez azt jelenti, hogy a szervezet idegenként ismeri fel saját sejtjeinek részét, így az immunrendszer küzdeni kezd ellenük. Ennek következtében a szervezetben gyulladás lép fel, mely ahhoz vezet, hogy az inzulint termelő hasnyálmirigy béta-sejtjei elpusztulnak. A betegség leginkább gyermek és fiatal felnőtt korban jelentkezik, de bármely életkorban kialakulhat.
Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásakor gyakori a hirtelen fogyás.
Kezeléséhez mindenképpen inzulinra van szükség. Amennyiben rosszul vagy egyáltalán nem kezelik, életveszélyes állapotba is kerülhet a beteg, ugyanis akár ketoacidózisos kóma is kialakulhat.
Másik fajtája a 2-es típusú diabétesz, mely a túlzott cukor, fehér liszt fogyasztása miatt alakul ki. Ennél a típusnál meg kell említenünk a glikémiás indexet, mely a szénhidrátok feldolgozásának idejét jelzi. Minél nagyobb az étel glikémiás indexe, annál gyorsabban hasznosul. Ezzel azonban nagyobb mennyiségű inzulin termelésre készteti a szervezetet. Ennek az inzulin löketnek azonban az a következménye, hogy a sejtek védekezni kezdenek a beléjük pumpált túl sok cukor ellen.
A 2-es típusú diabétesz kialakulásának kezdetén gyakori a tünetmentesség, azok lassan alakulnak ki és gyakran már a csak a szövődmények kialakulásakor diagnosztizálják a betegséget.
Eleinte elegendő az életmód változtatás, diéta és sport. Később azonban, amikor az inzulintermelés kimerül, az 1-es típusú diabéteszhez hasonlóan szükségessé válik az inzulin.
Általában középkorú vagy idős embereknél jelentkezik és szoros összefüggésben áll az elhízással.
Harmadik típusként megemlíteném még a terhességi diabéteszt is. Ez a típus általában a terhesség harmadik harmadában alakul ki, viszont a terhesség végével el is múlik. Kialakulásának okait még nem sikerült feltérképezni, de valószínűleg a terhesség folyamán bekövetkező hormonháztartás megváltozásának „köszönhető”.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A cukorbetegség megelőzése, gyógyítása

Napjainkban egyre többen válnak a cukorbetegség valamely változatának áldozatává. Ehhez nagymértékben hozzájárul az egészségtelen táplálkozás, a stressz, a mai mozgásszegény életvitel. Napjainkban a gyerekek mozgás helyett előszeretettel töltik idejük nagy részét számítógép, vagy tévé előtt ülve, amiben persze rengeteg szülő is hibás. Rohanó világunkban a változatos étrend fogyasztása helyett számtalan embertársunk gyorséttermi ételeket fogyaszt, mit [...]

Leave a Reply