Kezdőlap / Cukorbetegség / Gyermekkori cukorbetegség

Gyermekkori cukorbetegség

Az elmúlt harminc évben rohamosan megnövekedett a gyermekkori cukorbetegség. Ennek leggyakoribb formája az egyes számú diabétesz, melynek oka, hogy a hasnyálmirigy képtelen inzulint termelni ugyan is a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei elpusztulnak ez által, megszűnik a szervezetben az inzulintermelés.
A gyermekkori cukorbetegség gyakorisága nem egységes, de vannak jelentős ingadozások az egész világon. Például Angliában és Walesben 100. 000 gyerekből 17 %, Skóciában 25 %, Finnországban 43 %, míg Japánban csak 3 % cukorbeteg. Az elmúlt harminc évben az esetek száma háromszorosára növekedett. Európában és Amerikában a 2. típusú diabétesz a legelterjedtebb a fiatalok körében. Ennek oka az elhízás mely növekvő tendenciát mutat a mai társadalomban. Viszont az elhízás nem magyarázat az 1. típusú diabéteszre a gyermekek körében, akik sajnos az új esetek többségét alkotják. A felnőttekkel ellentétben, a gyermekkori cukorbetegség oka nem ismert. Valószínűleg ez a folyamat a kettős géneknek köszönhető vagy a környezet a kiváltó ok.
A gyermekek többségénél, ha előfordult a családban 1. számú diabétesz akkor ez örökölhető. A tünetei ugyanazok, mint a felnőtteknél: szomjúság, fogyás, fáradtság, gyakori vizelés. Azonban azok a tünetek, amik inkább csak gyermekekre jellemzőek: a hasi fájdalom, fejfájás és viselkedési problémák. Ha ezeket, a problémákat észleljük, feltétlenül vigyük el gyermekünket orvoshoz. A diagnózis felállítását követően kórházba kerül a gyermek, ahol kap egy alapkezelést, majd haza küldik, és otthon folytatódik a kezelés. Innentől kezdve minden megváltozik a gyermek életében. Minden nap be kell adni neki egy inzulin injekciót, és végre kell hajtani nála a vércukorszint mérést, végül pedig a táplálkozást is az új helyzethez kell igazítani. A kórházban megtanítják a gyermeket és a szülőt is, hogy hogyan kell alkalmazni ezt a mindennapi életben. Időbe telik mire a napi rutin ki alakul. Fontos, hogy ne essenek pánikba a szülők. Meg kell tanulniuk elfogadni a betegséget annak érdekében, hogy a gyermek is elfogadja a helyzetet. Ösztönözni kell a gyerekeket arra, hogy normális életet élhetnek a betegség mellett is. Ajánlott felkeresni olyan szülőket, akiknek szintén diabéteszes a gyermekük, így meg tudják beszélni egymás közt a felmerülő problémákat, tanácsot kérhetnek, és tippeket oszthatnak meg egymással. A gyermekünk így láthatja, hogy nincs egyedül, mások is szenvednek ebben a betegségben.
Végül nagyon fontos ezeknél, a gyerekeknél, hogy már az óvodában, iskolában tudjanak az óvónők és tanárok a kialakult helyzetről. Különös figyelmet kell ezekre, a gyermekekre fordítaniuk a nevelőknek, hisz ott nekik kell ellátni a gyermek kezelését.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A cukorbetegség megelőzése, gyógyítása

Napjainkban egyre többen válnak a cukorbetegség valamely változatának áldozatává. Ehhez nagymértékben hozzájárul az egészségtelen táplálkozás, a stressz, a mai mozgásszegény életvitel. Napjainkban a gyerekek mozgás helyett előszeretettel töltik idejük nagy részét számítógép, vagy tévé előtt ülve, amiben persze rengeteg szülő is hibás. Rohanó világunkban a változatos étrend fogyasztása helyett számtalan embertársunk gyorséttermi ételeket fogyaszt, mit [...]

Leave a Reply