Kezdőlap / Állatok / Macska / A dorombolás

A dorombolás

A macska kommunikáció egyik leggyakrabban használt módja a dorombolás. Ami általában általában örömet fejez ki. A cica bármikor és bárhol az általa kedvelt testhelyzetben képes dorombolni, akár nyitott, de akár csukott szájjal is. A dorombolás és a légzés ritmusa megegyezik. A nőstény macska szülés közben, vagy amikor a kölykeit szoptatja, akkor is dorombol, így nyugtatja a kölykeit. A kölykök is folyamatosan dorombolnak a szoptatás közben. A kis cicák már születésüktől fogva tudnak dorombolni. Azt azonban már kevesen tudják, hogy sok haldokló macska is dorombol, így nyugtatva magát és a környezetét.
De hogyan is dorombolnak a macskák? A tudósok megállapították, hogy a doromboló hangot a gége ritmikus impulzusai hozzák létre. A hangszalagok ritmikus megfeszítésével és elernyesztésével. Az agy a hangszalagokhoz futó idegekkel üzenetet küld, amelynek hatására a szalagok másodpercenként hússzor-harmincszor is megfeszülnek, majd elernyednek. Mivel az agy ezeket az üzeneteket a be- és kilélegzés során is folyamatosan küldi, ezért a doromboló hangot folyamatosnak halljuk. A macska képes a dorombolással egyszerre nyávogni is, de előfordul az is hogy lassan pislog közben, vagy szemeit becsukva A dorombolás segítségével a macska magát is megnyugtatja, ezért akkor is dorombolhat, amikor fájdalmai vannak. Megállapították azt is, hogy a dorombolás kedvezően hat a csontok és a szervek gyógyulására. A dorombolás a macskafélékre jellemző, frekvenciája 25 és 150 Hz közé esik.
Nem csak a házi macskák dorombolnak, hanem más vadon élő macskafélék is mint a vadmacska, a puma és a gepárd, az oroszlán, a leopárd vagy a jaguár.
A dorombolás nyugtat ellazít, még az emberek feszültségét is oldani tudja.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A macska is lehet allergiás

Ha meghalljuk ezt a szót: allergia, eszünkbe sem jut, hogy nemcsak az embereket kínozhatja a …

Hozzászólás