Kezdőlap / Állatok / Kutya / A Drever és a Dunker

A Drever és a Dunker

A Drever: Svéd tacskó kopónak is nevezett,svéd kutyafajta,melynek létezését hivatalosan csak 1947-ben ismerték el.Svédországban nagyon népszerű vadászkutya,főleg nyúl és rókavadászatokra használják.
Megjelenését tekintve a tacskóhoz hasonló,de annál nagyobb testű.Feje nagy,elegyenesedő.Füle fejéhez simulva lelóg,szemei nagyok.és sötétbarnák.Háta hosszú,egyenes,mellkasa mély.Erős csontozatú végtagjai rövidek.Farka hosszú,vízszintesen lóg.Szőrzete rövid,sűrű és vastag.Bundája általában vörös és fehér,de minden lehetséges színben előfordulhat.
Nyugodt,de éber és aktív fajta.
A kan magassága 32-38 cm,a szukáé 30-36 cm,súlyuk 15 kg körül van.
4-6 kölyköt hoznak a világra és 10-14 évig élnek.

A Dunker: tenyésztőjéről,Wilhelm Dunkerről kapta a nevét,és 19 században lett ismert fajtája Norvégiában. Barátságos,és nyugodt természetű állat.A kopók családjába tartozik,de ma már kedvtelésből is tartják.
Feje hosszúkás,mérsékelt stoppal.Nagy szemei sötétek.Füle hosszú,vékony és lekerekített.Mellkasa mély,hasa nem felhúzott.Háta széles,egyenes és erős.Mancsa közepes nagyságú,ujjai szorosan állnak egymás mellett.Mozgása kiegyensúlyozott,energikus.Színe fekete,kék vagy halvány fakó,fehér jegyekkel.Lábai jó beállítottságúak és erősek,egyenesek és párhuzamosak.Farka lelógó és erős.Jellemét tekintve energikus és szabad szellemű állat.Szívós,munkaszerető,könnyen és gyorsan tanuló fajta.
Egészségét tekintve,általában előforduló betegség a fajtájában a csípő diszplázia.
Marmagassága 47-57 cm,súlya 16-22 kg körül van.
4-7 utódot hoznak a világra és 10-14 évig élnek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Spániel

A spániel vidám, barátságos, hűséges kutya. Rendkívül kedveli a gyerekeket és nagyon jó tarságok. A …

Leave a Reply