Kezdőlap / Állatok / Halak / A Fehér lazac és a Pénzes pér

A Fehér lazac és a Pénzes pér

Fehér lazac Stenodus leucichthys
Jegyei: teste marénaszerű, oldalról csak kevéssé lapított, feje hosszú, orra hegyes. Az oldalvonal mentén 90-120 pikkely van. A hátúszó és a mélyen villás farokúszó között kis zsírúszó található. Szájnyílása széles, a szem középvonaláig ér, végállású, az alsó állkapocs azonban valamelyest előbbre nyúlik. Állkapcsai, a vomer és a nyelv fogazottak. Az első kopoltyúíven 19-26 kopoltyútüske van. Színezete: a fejtetö és a hát sötét, kékes csillogással, hasa és oldalai ezüstszínűek. Hátúszója feketés. Testhossza: 5080 cm, max. 130 cm (max. 35 kg-ig). Élőhelye: a Kaszpi-tenger és északról beömlő folyói. Egy halászatilag nagyon fontos alfaja (S. L ne/ma) (oroszul „Nelma”, angolul „Inconnu”) a Fehér-tengertől és Szibériától egészen Észak-Amerikáig (ide értve a Mackenzie-öböl környékét is) a parti vizekben, tavakban és folyókban él. Életmódja: anadrom vándorhal, ívás idején a tengerből a folyók (Kama, Volga, Urál) felső folyásáig vonul. Megkülönböztetünk őszi és tavaszi vándorlást. Október és november között ívik. A nőstények a nagyságuktól függően 130 000-420 000 ikrát a kavicsos aljzatra ragasztják. A tavasszal kikelő lárvák nyomban lefelé vonulnak a folyóban; mint fiatal halak júniustól érkeznek a tengerbe. Tápláléka: a fiatalok planktont, a kifejlett példányok főként halakat fogyasztanak.
Pénzes pér Thymallus thymallus
Jegyei: teste mérsékelten nyújtott, oldalról lapított, feje kicsi, orra hegyes. Pikkelyei kicsinyek, 74-96 az oldalvonal mentén. A magas, hosszú hátúszó és a farokúszó között zsírúszó van. Szájnyílása kicsi, legfeljebb a szem elülső szegélyéig ér; felső állkapcsa előrenyúlik. Mindkét állkapcson is fogak ülnek. A hátúszó jóval a hasúszók eleje előtt kezdődik; a hím hát- és farok alatti úszója, valamint hasúszói hosszabbak a nőstényénél. Színezete: hátoldala szürkészöld vagy kékesszürke, oldalai és hasoldala az ezüstfehértől a sárgaréz színűig változik, ívás idején bíboros csillogással. Hátán és oldalain szabálytalanul elszórt fekete foltok vannak. Szürke színű hátúszója 4-5 sorban elhelyezkedő vörhenyes szemfoltokkal. Testhossza: 25-35 cm, max. 60 cm-ig. Élőhelye: Nyugat-, Közép- és Kelet-Európa kemény talajú, gyors folyású, oxigéndús vizei, de elterjedése nagyon rendszertelen. Állományai sokfelé nagyon megfogytak. Hazánk vizeibe csak alkalmilag téved. Védett!
Életmódja: állandó, helyben maradó halfaj, március és június között ívik. A nőstény az elöntött kavicszátonyon gödröt kapar, a 3-4 mm átmérőjű ikrákat (30006000) a megtermékenyítés után kaviccsal takarja be. A kelési idő kb. két hét. Tápláléka: férgek, csigák, vízi és repülő rovarok, apró halak, ikrák.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Carp fishing avagy mi kerüljön a horogra

A igazán elterjedt az édesvízi halfajok között a ponty. Eredeti élőhelye az alföldi jellegű, nyáron …

Hozzászólás