Kezdőlap / Egészség és fitness / A felfázásról

A felfázásról

A nőknél gyakran előforduló, vizeletürítés közben tapasztalt égető, szúró, görcsös fájdalom általában húgyúti fertőzésre utal, mely nem megfelelő kezelés esetében súlyosbodhat, medencegyulladáshoz vezethet, valamint hosszú távon nemi vonatkozásokkal is bírhat.
Célszerű ezekkel a tünetekkel minél előbb orvoshoz fordulni, de amennyiben erre nincs azonnal lehetőségünk, vagy pár napot még szeretnénk várni és a természet erejére bízni javulásunkat, számos gyógynövény és apró trükk lehet segítségünkre ebben.
Elsősorban kerüljük a kávé, a paradicsomlé, valamint az alkohol fogyasztását, ezek ugyanis irritálják a húgyutakat és így még fájdalmasabbá válik a vizelés.
Alapvetően bármilyen más folyadék fogyasztása pozitív hatással van, de egyes gyógyteák különösen javasoltak gyulladáscsökkentő, baktériumölő és vizelethajtó hatásuk miatt. Ilyenek többek között a fokhagymatea, a kasvirágtea, a lestyán és a csalán.
A medveszőlő egy alacsony, fás szárú növény, nevét onnan kapta, hogy a medvék előszeretettel fogyasztják piros bogyóját. Az ebből készült tea bizonyítottan alkalmas a húgyúti fertőzések kezelésére.
A kezelésnél is fontosabb a megelőzés. Rendszeresen látogassuk a mellékhelységet, nem egészséges, ha a vizelet sokáig pang a szervezetben, így felhalmozódnak a hólyagban a baktériumok és nem valósul meg a megfelelő „átmosás”.
Használjunk kímélő, ph semleges szappant és intim mosakodókat, ám a tisztálkodást sem szabad túlzásba vinni.
Bizonyos élelmiszerek, azáltal, hogy a vizeletet savasítják, hozzájárulhatnak a fertőzés kialakulásához. Ilyenek például a spárga, a cékla, a paradicsom, a tej. Természetesen csak a túlzott fogyasztás vezethet gondhoz, és az is ritka esetben. Társulnia kell ennek más problémákkal is ahhoz, hogy valóban fertőzés alakuljon ki.
A hüvelygombásodás megelőzéséhez hasonlóan ebben az esetben is nagyon fontos az intim higiénia, valamint a pamut alsónemű viselése, a tiszta fürdőszobai textíliák használata.
Előzzük meg a bajt, mert ha már kialakult, roppant kellemetlen tünetekkel kell megküzdenünk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás