Kezdőlap / Társadalom / Házasság / A féltékenység vagy bizalom

A féltékenység vagy bizalom

A teljes bizalom teljes megbízhatóságot, maximális őszinteséget feltételez. Nem véletlen, hogy a vizsgálataim során megkérdezett fiatalok abszolút többsége a megbízhatóságot, őszinteséget tartotta az „lgazi”, az ideális partner legfontosabb tulajdonságának. Igaz, az összefüggés visszafelé is érvényes: a teljes őszinteséghez teljes bizalomra van szükség mindkét részről.
A különböző feltételekhez kötött, korlátozott bizalom nyilvánvalóan nem teljes, de épp ezért nem is teherbíró, nem bírja el az igazságot. A merev és irreális szerepelőírások teljesítéséhez kötött bizalom valójában nem is a társnak, mint egyénnek szól, hanem a férj-, illetve feleségszerepnek; csak arra terjed ki, ami a szerepekbe belefér. Ez a bizalom statikus, nem tud alkalmazkodni a változásokhoz, elvárja, hogy a kapcsolat olyan maradjon, mint a „mézeshetekben” volt. Hosszabb távon az ilyen bizalom szükségképpen kudarcra van ítélve.
A statikus, korlátozott, mondhatni zárt bizalom helyett tehát dinamikus, nyitott bizalomra van szükség, csakis ez áll összhangban a korszerű házasság nyitott jellegével. A dinamikus bizalom reális igényeken alapul, alkalmazkodni tud a változásokhoz és nem törik össze az igazság, a teljes őszinteség súlya alatt. Ha pl, bármelyik házastárs őszintén bevallja a másiknak, hogy egy kicsit – vagy nagyon – tetszik neki egy —harmadik- esetleg már szorosabb kapcsolatba is került vele, ez nem rendíti meg a dinamikus bizalmat, mert nem kötötték a „csak engem kívánhatsz” irreális feltételéhez. A dinamikus bizalom nem igényel kizárólagosságot, nem kívánja kisajátítani a másikat, elfogadja annak a külső kapcsolatokhoz való jogát.
Az ilyen nyitott bizalom természetesen nem teremthető meg máról holnapra, egyoldalúan vagy a korszerű házasság többi ismérvétől függetlenül. Sok múlik azon, hogy a bizalomnak milyen fokáról, szintjéről indulunk, és mennyire merev vagy rugalmas a házastársak személyisége. Az őszinteség váratlanul nagy adagjai lelki fájdalmat okozhatnak, ami kritikus helyzetet eredményezhet, bár hosszabb távon hasznos is lehet.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Még mindig szeret?

A házasság nem egyszerű. Legnagyobb problémát talán az idő múlása jelenti. Pár év elteltével gyakran …

Leave a Reply