Kezdőlap / Fényterápia / A fényterápia története I.rész

A fényterápia története I.rész

A fény elengedhetetlen alapfeltétele az életnek, amely már évezredek óta ismert kapcsolattá fejlődött ki az emberi civilizációval.
A Napból áradó nagy energiát, a fényt, az emberi szem számára érzékelhető elektromágneses hullámoknak a látható tartományaként nevezzük. Másodpercenként 300.000 km-es sebességgel halad tova az éterbe. Tágabb értelemben a fényjelenségek közé sorouljuk az infravörös és az ultraibolya sugárzást.

A Napfényét már az Ókori Egyiptomban és Görögországban használták terápiás kezelésként, úgynevezett helioterápiát alkalmaztak. Néhány város szentélyeiben, mint Heliopolisban, egy külön gyógyító termet tartottak fenn, amely falába színes prizmát építettek és kristályokkal megtört fény segítségével kezelték a betegeket. Időszámításunk előtt az V. században, Hippokratész, akit az orvostudomány atyjának nevezünk, már leírta a nagyfény jótékony hatásának eredményeit különböző betegségek kapcsán. Akkoriban még nem volt teljes körű egyetemes leírása az orvostudományban a napfényterápiának, de jótékony hatása az emberi szervezetre egyértelmű volt. A görög, a római és később az arab orvosok az általános orvsi gyarkorlatba bevezették a fényterápia használatát.
A korai kereszténység időszakában (i. e. II-I. szézad) ezeket a gyógymódokat pogány kuruzslásnak tartották, így feledésbe merültek. Később az arab orvostudomány közvetítésén keresztül jutott el Európába ismét.

A XVII. század a tudományos újítás kora volt. A fényterápia történetében az első tényeken alapuló lépést Sir Isaac Newton fizikus tette meg, amikor is kiadta az Optika című művét. Ebben a könyvében a fénytöréssel kapcsolatos vizsgálatait írta le. Másik kutató, Fredrick William Herschel német-angol csillagász, az infravörös sugárzást, míg Johann Wilhelm Ritter német asztrofizikus az ibolyántúli sugárzást fedezte fel a Nap színképének elemzése közben.
1851-ben az osztrák Jakob Laber, A napfény gyógyító ereje című könyvében középpontba állítja a fényterápiát és amelyben a kezelési módszerét gyakorlati útmutatóval szemlélteti.

Később a modern fényterápia úttörőinek sikerül egyértelműen bebizonyítani a fény jótékony hatásait, köztük magyar tudósoknak is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fényterápia: a kék és a vörös fény hatásai a bőrápolásban

Lehetséges, hogy az arcra sugárzott fény látványosan újraéleszti az idősödő bőrt és segít a bőrbetegségek …

Leave a Reply