Kezdőlap / Állatok / Lovak / A Gidrán – az egyik legjobb crossló

A Gidrán – az egyik legjobb crossló

A Gidrán fajta keletkezése a 19. századra vezethető vissza. A fajta kitenyésztése során egy könnyű hátasló létrehozása volt a cél, melyet elsősorban huszárlóként alkalmazhattak. A fajta alapító ménje egy arab ló volt, Gidran Senior. Ezzel a ménnel főként Holsteini, spanyol, török kancákat fedeztettek. A kancák utódai közül később hat törzsmén került ki, melyeket Mezőhegyesre vittek és kialakult az ún. „sárga ménes”, hiszen ezen egyedek mind sárga színűek voltak. Önálló fajtaként 1885-ben ismerték el a Gidránt.
Az első világháború igencsak megviselte a fajtát, sok egyedet menekítettek külföldre, de belőlük csak csekély számút hoztak vissza. Ekkor a fajta regenerálása érdekében kisbéri és arab ménekkel fedeztették a Gidránt, így a fajta anglo-arab jelegűvé vált. 1957-ben a Gidrán ménes új helyre került, Sütvényre, ahol szinte teljesen átkeresztezték őket. Csupán néhány fajtatiszta Gidrán mén maradt meg és pár tucat kanca. Ezen egyedek 1996-ban a Pannon Lovasakadémia igazgatása alá kerültek, ahol tudatos génmegőrző tenyésztéssel állították helyre a fajtát
Ma a Gidrán egy igencsak eredményes fajta, főként a lovastusában, de jó eredménnyel szerepelnek a díjugratásban és a díjlovaglásban is. 2004-ben Gidrán XI-4 (Sóhaj) elnyerte lovastusában a világ legjobb crosslova címet. A Gidránokat rámás, tömeges test jellemzi széles szüggyel, erős marral és közepesen hosszú háttal. A fej nemes, egyenes, a lábak erősek. Nagyon intelligens, könnyen tanítható, gyors és atletikus. Általában jó ugróképességgel és szép mozgással rendelkezik. Marmagassága 155-168 cm-ig terjed, színe csak sárga lehet.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Big Jack, Radar, Einstein és Thumbelina

A lovak nagyságában igen nagy méretbeli különbségek lehetnek. A napjainkban élő lovak közül a legnagyobb …

Hozzászólás