Kezdőlap / Társadalom / Házasság / A gyermekvállalás előtti kor

A gyermekvállalás előtti kor

A családtervezés lényegéből következik, hogy a gyermekek megszületése akkor optimális, ha a biológiai (testi érettség), a családi (megfelelő párkapcsolat) és a gazdasági (megfelelő kereset, lakás ) feltételek adottak. Mindezek azonban általában csak felnőtt korban, az iskolák elvégzése után állnak fenn. A nemi élet kezdete viszont gyakorta megelőzi ezt az időszakot, és ezért a hatékony fogamzásgátlásnak ilyenkor különösen nagy lenne a fontossága. A feltételes mód használata, mint később kiderül, nem véletlen.
Orvosi és társadalmi szempontból érdemes a gyermekvállalás előtti kort két részre elkülöníteni. Az egyik a tizennyolc év alatti időszak, amelyet a továbbiakban “tizenéves kornak” nevezünk. Ebben az időszakban orvosi és társadalmi okokból még jobb terhességre nem vállalkozni. A másik időszak a tizennyolc év feletti életkort foglalja magába, amikor orvosi szempontokból már általában nincs akadálya a gyermekvállalásnak, de a szükséges gazdasági feltételek hiánya miatt sokszor azt későbbre kell halasztani.
A tizenévesek gondjai
Gyakorta hallunk elítélő megjegyzéseket a tizenévesekkel, különösen nemi életük szabadosságaival kapcsolatban. Ne feledkezzünk el azonban sajátos helyzetükről. Egyfelől a javuló életfeltételeknek köszönhetően a fiatalok nemi érettsége egyre korábban bekövetkezik. A századfordulón a lányok első havivérzése (ún. menstruáció) átlagosan a 14. év körül jelentkezett. A nemi érés kezdetének ezt a szembetűnő jelét viszont jelenleg már jóval 13 éves kor előtt (az átlag 12,6 év) észlelik. Hasonló a helyzet a fiúknál is, akiknél a nemi élet kezdetét az első éjszakai magömléstől (ún. pollúció) szokás számítani, ami korábban 15 éves kor után fordult elő, jelenleg már 14 éves korban jelentkezik. Ugyanakkor a társadalmi érettség időszaka egyre inkább kitolódik. Hiszen ez nemcsak a mind hosszabb időt igénylő iskolák elvégzését, hanem az utódok eltartásához szükséges önálló keresetet, sőt lakást is magában kell (kellene) hogy foglalja. Közismert, hogy az önálló életkezdés feltételei még a huszonéves kor folyamán is csak nehezen teremthetők meg, így a biológiai és társadalmi érettség között egyre tágabb időszakadék tátong, szinte megoldhatatlan helyzet elé állítva a fiatalokat.
Igaz, a sport, az önkielégítés segíthet levezetni a bimbódzó nemi vágyat, mégis, a szervezet, különösen fiúknál, gyakorta figyelmeztet – nemegyszer szinte követelően – a nemi szükségletekre. Mindehhez adódik még a tapasztalatlanság és a felnőtté válás nehéz kihívása. Igazán nem csodálkozhatunk tehát a tizenévesek úttévesztésén.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Családtervezés és fogamzásgátlás

Sokan a családtervezés és a fogamzásgátlás, vagyis a teherbe esés megelőzése között éles ellentétet látnak. …

Hozzászólás