Kezdőlap / Állatok / Madarak / A Harz-i (Harzer) Roller kanári

A Harz-i (Harzer) Roller kanári

A kanári madarak 3 csoportba sorolhatók:
1. Énekes kanárik
2. Színkanárik
3. Alakkanárik
A Harz-i Roller (harzer roller) az énekes kanárik csoportjának egy ismert tagja, e csoport 70%-át alkotja. Amikor kanári énekről beszélünk, a rollerről van szó, mert a két másik csoport madarainak hangját fütyülésnek nevezik. Ez a fütyülés általában magas és erős hangokból áll, ami eleinte érdekes és élvezhető, de hosszú távon alig elviselhető egy kisebb lakásban.
Ezt a problémát oldották meg hajdanán a Harz-hegység bányászai. A három műszakban dolgozó munkások nem tudtak nappal pihenni az akkor már gyakori és népszerű kanári erős fütyülése miatt.
Viszont létkérdés volt számukra, hogy ezek a kis madarak velük legyenek a munka közben, ugyanis a kanárik sokkal érzékenyebbek a környezeti hatásokra, ezért ideges viselkedésük jelezte a bányászok számára, hogy ideje menekülni a bányából, mert hamarosan belobbanhat a metán.
Hosszú évek tenyésztői munkájával, egy spontán mutáció (elporcosodott a gégefő) rögzítésével kialakult egy új fajta, melynek lágy és mély hangok alkották az énekét. Ezek a madarak andalító énekkel relaxációs lehetőséget jelentettek a pihenni vágyó munkásoknak.

A rollerek maguktól is nagyon szépen énekelnek, barátságosak, elevenek, kíváncsiak, tökéletes szobamadarak, intelligens társállatok. A tenyészetemben előforduló madaraknak külön egyéniségük van és ami viccessé teszi őket az átlag ember számára, nincs két egyforma mintázatú tarka roller. Egy ilyen kismadár 20 g tömény öntudat.

Amelyik rollerrel énekversenyre szeretne jelentkezni a gazdája, már komolyabb felkészülési időszakon kell hogy átessen. A tréning nehéz időszak a kismadár életében, mint bármely élsportolóéban. Jó hír azonban számára, hogy ezt élete folyamán csak egyszer kell végig csinálni, ugyanis csak az egy éves kor alatti hímek versenyeznek. Hangjuk ebben a korban a leglágyabb, ilyenkor díszítik a futamokat a legszebben, daluk az ivaréréssel kicsit hangosabbá és egyszerűbbé válik.

A roller kanári sárga, zöld és ritkán fehér, illetve ezek tarkájában létezik. Küllemre alig különbözik a színkanári madaraktól. A Magyarországon tenyésztett rollerok kivétel nélkül gyűrűzött példányok, mely gyűrűkön az ”MNK” (Magyar Nemes Kanári) felirat olvasható. Ez igazolja, hogy az adott madár tiszta vérű. A roller kanári éneklés közben végig csukva tartja a csőrét. Ellentétben a színkanárikkal, ahol a csipp-csipp-csapp hangoknál és máshol is tágra nyílik a csőr.

Összegezve:
Az egészséges roller kanári tehát elegáns megjelenésű, sima, zárt tollállományú madár, sárga, zöld, fehér és tarka színben.
Ez a madár éneke közben sohasem nyithatja ki a csőrét, ezért és az elporcosodott gégefő miatt, nagyon kellemes halk, lágy és többségében mély, letompított, fafúvósokra emlékeztető hangzásokat produkál.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A papagáj ismertetése

A papagájok az állatvilágban a legkönnyebben, és szinte mindenki számára felismerhető madarak. Jellegzetes két ismertetőjegyük …

Hozzászólás