Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A hátfájás és ellenszerei

A hátfájás és ellenszerei

Napjaink civilizált világában egyre fokozódó problémákat okoz az egyre gyakoribb hátfájás. Minden második ember szenved ebben a „népbetegségben” élete folyamán legalább egyszer hosszabb-rövidebb időre, nemtől és kortól függetlenül.
Az alábbiakban tekintsük át, hogy mik a hátfájás legfőbb okai és milyen módszereket érdemes alkalmaznunk elkerülésére.
Először is el kell, hogy mondjuk, a hátfájás leggyakoribb oka a mozgásszegény életmód, a sport mellőzése, a test, a vázizmok egészséges terhelésének hiánya. Akármilyen étrendet követhetünk, nincs olyan recept, vagy táplálékkiegészítő, ami a mozgást helyettesíthetné.
Mivel a gerincoszlop stabilizálásához erős hátizmok szükségesek, ezért a legkézenfekvőbb módszernek az tűnik, hogy folyamatosan edzésben tartjuk a hátizmainkat, természetesen az összes többi izomcsoporttal egyetemben. Sajnos amennyiben egy izomcsoportot nem tartunk megfelelően karban, az izmok egy idő után megrövidülnek, elernyednek, később teljesen elsorvadnak, és ilyen állapotukben nem képesek ellátni eredeti funkciójukat, a vázrendszerünk megtartását. A gyenge hátizomzat ugyanakkot rossz testtartáshoz vezet, ami a hátfájáson kívül is okozhat egészségügyi problémákat. Tehát a legfőbb recept a rendszeres testedzés, ugyanakkor ennek túlzásba vitt változata is káros hatással lehet a testünkre, tehát az edzéseket mindig csak a saját tempónkban végezzük.
Továbbá fontos még, hogy helyesen terheljük a testünket. Gerincünket nem szabad egyoldalúan terhelni, például cipekedés alkalmával igyekezzünk a két kezünkben elosztani a súlyokat, ezzel körülbelül ugyanolyan mértékben terhelve a gerincoszlopunkat mindkét oldalról. Figyelnünk kell a helyes ülésre is. Tudatosan úgy kell elhelyezkednünk, hogy ülés közben is egyenes maradjon a gerincoszlopunk, medencénk pedig előre dőljön. Főleg hölgyeknél fontos, hogy hosszú ideig ne tartsák keresztbe tett állapotukban a lábukat, igyekezzünk ennyhe terpeszben ülni, ha megtehetjük, talpunkat a padlón tartva és fontos, hogy húsz percenkét lehetőleg álljunk fel és nyújtózzunk egyet. Gerincünk meg fogja hálálni a tudatos odafigyelést!
Itt jönnek képbe a munkahelyi ártalmak is. Aki folyamatos ülőmunkát végez, sajnos rá van kényszerítve egy előnytelen testhelyzet folyamatos fenntartására, ami nagyon egészségtelen. Amennyiben ilyen munkakörünk van, lehetőségeinkhez mérten igyekezzünk minél gyakrabban változtatni a testünk helyzetén. Ezeknek az embereknek még a szokásosnál is fontosabb a testmozgás. A másik munkahelyből is eredendő probléma lehet még a stressz. Folyamatos idegi feszültség fennállása esetén izmaink is állandóan feszülnek. Próbáljunk meg elsajátítani néhány relaxációs gyakorlatot, amelyek nem csak izmaink, de lelkünk nyugalmának is jót fog tenni.
Szintén „népbetegség” szerte a Földön az elhízás. Ha fölös kilók vannak rajtunk, főleg a has tájékán, az plussz terheket ró a gerincoszlopunkra, célszerű megszabadulni tőlük, hiszen csontozatunk az optimális testsúlyunkhoz van „kitalálva”. Természetesen ezt nem mindig olyan egyszerű végrehajtani, mint leírni, de a testmozgás ebben is segít, valamint a helyes étrend követése (és nem a koplalás, fogyókúra!!!) lényegesen megkönnyítheti a dolgunkat.
Ha olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy megengedhetjük magunknak, hogy masszőrhöz járjunk, akkor tegyük is meg bátran, hiszen az izmok ilyen módon történő ellazítása egészséges és kellemes is. Sajnos kevés olyan ember van, aki megteheti ezt, már csak anyagi megfontolásból is, de ebben az esetben sem kell elkeserednünk, ha van párunk, ő is megteheti, hiszen nem kell profi szakember ahhoz, hogy ellazítson bennünket.
Ha azonban eddig nem követtük ezeket a tanácsokat és már fáj, akkor érdemes tudnunk, hogy az enyhe hőhatás (akár egy melegvízes palack) segít ellazítani megfeszült izmainkat!
És végszóként ismét csak az aktív életet kell magasztalnunk, hiszen a sport, testünk megfelelő használata nyújthatja a legnagyobb segítséget, de jó ha tudjuk, nem szabad lustálkodnunk, hiszen a hosszas ágyban fekvés sem tesz jót a gerincoszlopnak. Tehát ki a szabadba, vagy a konditerembe!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Körömgomba

A körömgomba nem csupán esztétikai probléma, időskorban az emberek 50%-a fertőzött lehet. Azért ilyen magas …

Hozzászólás