Kezdőlap / Társadalom / Házasság / A házasságdiagnosztika nehézségei

A házasságdiagnosztika nehézségei

Még a szakértők számára sem állnak rendelkezésre kidolgozott házasságértékelő eljárások, inkább csak szempontok és irányelvek. A házasság beválásának szokásos kritériumai – az elégedettség, a tartósság, az egymás iránti szeretet stb. keveset árulnak el az adott házasság alapjellegéből. A zártság ugyanis nem feltétlenül okoz elégedetlenséget, hiszen a hagyományos házasságban élők legtöbbször nem is tudják, hogy házasságuk lehetne más tartalmú is.
Ha tehát valaki azt mondja: „Tökéletesen meg vagyok elégedve a házasságommal, és nem érzem, hogy bármiben is korlátozna” – ez még nem bizonyítja, hogy az illető korszerű házasságban él. Egy zárt házasság is elégedetté, sőt átmenetileg boldoggá is teheti azt, aki éppen ilyenre vágyott vagy azt hiszi, hogy csak ilyen létezik. De ha így van, akkor miért kell egyáltalán felhívni az emberek figyelmét arra, hogy van más lehetőség is, mint amit ismernek?
Legegyszerűbb lenne, ha erre azt válaszolnám: azért, mert a fejlődés érdeke megköveteli. Ugyanazért, amiért a vallásosak figyelmét felhívjuk a tudományos világnézetre, s a kispolgári beállítottságúakat felvilágosítjuk a szocialista értékrendszerről. Vagy: az a kizsákmányolt, aki nem lát más lehetőséget, esetleg elégedett a helyzetével, holott lázadnia kellene, éppen a saját jövője érdekében. Így van a hagyományos házassággal is, amelynek elsősorban a nők a kárvallottjai, s mégis ők ragaszkodnak hozzá körömszakadtáig. Sőt, sokan meggyőződéssel állítják, hogy házasságuk akkor lenne igazán boldog, ha még zártabb lenne, ha örökké együtt lehetnének házastársukkal egy magányos szigeten vagy legalább az otthon négy fala között.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Legyünk nyitottak gyermekeink felnőtté válására

A legtöbb szülő sajnos értetlenül szemléli gyermekei gondjait. Főleg a bizalmas, bensőséges kapcsolat hiánya miatt, …

Hozzászólás