Kezdőlap / Hitel / A hitelszerződésről általában

A hitelszerződésről általában

A hitelszerződés két alanya a bank és a vele szerződő ügyfél. A jogviszonyban a bank a hitelező, az ügyfél pedig az adós pozíciójában helyezkedik el.
A bankok komoly jogszabályi feltételek és magas törzstőke megléte esetén végezhetnek tevékenységet.
A hitelszerződésben az ügyfél azonosítására alkalmas adatok feltüntetése nélkülözhetetlen, legyen szó akár magánszemély, akár szervezet / jogi személy hitelfelvételéről.
A hitel típusának meghatározásakor a lejárati idő szerinti besorolásnál igényelhet az ügyfél rövid – , közép- , vagy hosszúlejáratú hitelt.
Manapság dilemmára okot adó, hogy milyen pénznemben igényeljük hitelünket; hazai vagy külföldi devizanemben.
A szerződés kihagyhatatlan eleme természetesen a lejárat meghatározása napra pontosan. A hitelfolyósítás és felvétel számos költséget von maga után, ám ezek a költségek nem azonosak a teljes hiteldíj mutatóval ( THM ). Eljárási, rendelkezésre tartási, kezelési, szerződésmódosítási költségekkel találja magát szembe a felkészületlen és tájékozatlan hitelfelvevő.
A bank mindenféle hitellel vagy kamattal kapcsolatos egyoldalú szerződésmódosításáról köteles az ügyfelet írásban tájékoztatni.
A hitel tulajdonképpen egy felhasználásra váró pénzkeret, melyet az ügyfél lehívása után a bank folyósít.
Előtörlesztés természetesen lehetséges, viszont a törlesztő részletek sorozatos elmulasztása a szerződés megszűnését és azonnali, egyösszegű visszafizetést von maga után.
A bank számára biztosítékot jelent a szerződésben készfizető kezesség, bankgarancia, zálogjog, jelzálogjog kikötése. Számlaterheléssel valamint a különböző biztosítékok és óvadékok igénybevételével élhet a bank a nem megfelelő törlesztés esetén.
Titoktartási kötelezettség vonatkozik a banknál nyilvántartott hitelfelvevő ügyfelek mindenféle adataira vonatkozóan.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

CIB Bank, személyi kölcsön

A XXI. század emberére jellemző, hogy ilyen-olyan oknál fogva igénybe kell vennie különféle kölcsönöket, hiszen …

Leave a Reply