Kezdőlap / Állatok / Lovak / A Holsteini – a legeredményesebb ugróló

A Holsteini – a legeredményesebb ugróló

A Holsteini ló hazája Németország Schleswig-Holstein nevű települése, a fajta névadása tehát magához a településhez kötődik. Az egyik legrégebbi hagyományos lófajta Németországban, már jóval több mint 750 éve tenyésztik.
A tenyésztés alapját helyi vegyes kancaállomány és keleti, andalúz mének képezték. Eleinte a katonaság sokoldalú, remek hátaslova volt, emellett pedig kiváló igásló, így a mezőgazdaságban is nagy szerepet játszott. A 19. században ereje, megbízhatósága révén egyre nagyobb számban alkalmazták őket kocsihúzó lóként, így a tenyésztés kissé más irányba fordult, clevelandi és yorkshire-i ménekkel keresztezték az állomány nagy részét. Azonban a 20. század elején nagyszabású gépesítés következett be, így a Holsteini fajtára, mint igás- és munkaló, már nem igazán volt szükség. Ekkor ismét új fordulatot vett a tenyésztés: angol telivér és anglo-normann lovakkal nemesítették az állományt. Elegánsabb, finomabb testfelépítésű és kiváló ugróképességű egyedek születettek, melyek alkalmasak voltak a lovassportok magas célú kiszolgálására.
A világ egyik legeredményesebb sportló fajtájává vált mára a Holsteini. Tenyésztését 1891 óta szigorúan szabályozzák, a tenyésztésbe kerülést meghatározott feltételek és teljesítmény-vizsgák határozzák meg.
Melegvérű lófajta, 163-173 cm-ig terjed a marmagassága, minden alapszínben előfordulhat, de a tarkát nem engedélyezik. Nemes feje van, nyaka hosszú, enyhén ívelt, erős. Arányos, erős testfelépítésű, háta közepesen hosszú. Lábszerkezete szabályos, szárai rövidek. Intelligens, okos, könnyen kezelhető ló, ami általában kiváló ugróképességgel párosul. Ütemes mozgású, jármódjai kényelmesek, jó minőségűek. Főleg díjugratásban, díjlovaglásban és a lovastusában eredményes, ritkán találkozhatunk vele fogatban.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Furioso-North Star, avagy mezőhegyesi félvér

A fajta első megnevezése a mezőhegyesi félvér volt, mely tenyésztésének helyszínéről, Mezőhegyesről kapta nevét. Kezdeti …

Hozzászólás