Kezdőlap / Horvátország turisztikai látnivalók / A „horvát Róma”, Zadar

A „horvát Róma”, Zadar

A horvát tengerpart gyöngyszeme Zadar, az egyik legősibb városa az országnak, a „horvát Rómaként” emlegetik. Zadar közel 3000 éves, így nem meglepő, hogy 1396-ban itt jött létre az első horvát egyetem. Zadar számos szempontból különleges. Amellett, hogy kb. 200 szigetet, öblöket és szorosakat tartalmaz tengerparti része, látnivalókban sem utolsó a város. Több száz éves templomokkal, román stílusú épületekkel és egyéb építészeti kincsekkel rendelkezik.
Az első különleges építészeti remek Zadar városfala, mely 8-16 méter széles is volt, azonban a 19. században jelentős részét városbővítés miatt kénytelenek voltak elbontani, de helyét mutatja a Városkapu, melyen keresztül eljuthatunk az óvárosba. Érdekes látnivaló lehet a Városkapu mellett lévő Öt kút tere, mely arról híres, hogy a város fénykorában csak ebből az öt kútból lehetett ivóvízhez jutni. A dalmát tengerpart legnagyobb bazilikája is Zadarban található. A Szent Anasztázia Székesegyházat a 9. században építették a bizánciak. Érdekessége, hogy harangtornya 56 méter magas. A másik jelentős templom a Városkaputól nem messze található. Ez a Szent Donát körtemplom, amely szintén bizánci stílusú és szintén a 9. században épült. Zadar leghíresebb látnivalója a Szent Donát templom, jó akusztikája miatt jelenleg nem vallási épület, hanem koncertek, előadások színtere.
Elmaradhatatlan megemlíteni a zadari tengeri orgonát, mely az óváros végén található. Ez egy víziorgona, amely 2005-től érhető el, méghozzá oly módon, hogy a sétányba különböző méretű lyukakat fúrtak, melyekbe alkalmanként befolyik a tengervíz, s attól függően, hogy milyen lyukba folyt bele, különböző hangokat ad ki. Emellett a világhírű naplemente már csak hab a tortán, amiért mindenképp érdemes ellátogatni Zadar városába.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lássuk a csodás Horvátországot!

Horvátország közép-európa egyik állama,Magyarország déli szomszédja.A két ország 800 éves közös történelemre tekint vissza,hiszen 1102 …

Leave a Reply