Kezdőlap / Horkolás / Számoljon le a horkolással!

Számoljon le a horkolással!

A horkolástól, akárcsak a dohányzástól a passzív közönség szenved jobban. Nem kétség, hogy aki álmában horkol, ébredést követően éppúgy kellemetlenül érezheti magát, mint az éjszakai társa, azonban az álmatlan éjszakák mégiscsak a partnernek jutnak. Számtalan házaspárnál, élettársi kapcsolatnál előfordul, hogy a kóros horkolás a különalvás bevezetését és tartósítását eredményezi.
Alvás közben izmaink elernyednek, ellazulnak, s a ki-be áramló levegő a felső légutaknak lágy szövetein keresztül vibrálásba kezd, s így keletkezik a horkoló hang. Nyilvánvaló, hogy a horkoló fél akaratán kívül keseríti meg mások életét, vagy álmát, ugyanakkor manapság már a horkolás is kezelhető különböző módszerekkel. A kezeléshez fontos tudni azonban, hogy mennyire súlyos a probléma, hiszen a horkolás különböző mértékű lehet és más-más lehet a kiváltó oka. Felnőttek esetében a nem súlyos, tehát nem folytonos horkolás esetében az orvosok és szakértők elsősorban életmódváltozást javasolnak a betegeknek. Ahhoz, hogy a horkolást kezelni lehessen akár gyógyszeresen, akár műtéti úton, a betegeknek le kell mondaniuk a lefekvés előtti alkoholfogyasztásról, illetve az altató szedéséről. Emellett a súlyproblémákkal küzdő betegeknek fogyást javasolnak. De természetesen egyszerűbb módja is van a horkolás mérsékelésének (!), mint például a sportolók által előszeretettel használt orrtapaszok, melyek növelik a belélegzett oxigén mennyiségét, ezzel csillapítva a horkolást. Egy bonyolultabb módszer az úgynevezett CPAP-maszk (continuous positive airway pressure), amely folyamatos pozitív nyomást mér a légutakra, ezzel hatékonyan kezelve a horkolást. A lényege ennek a maszknak, hogy éjszaka a beteg az orrára helyezi és az arcára rögzíti az eszközt, mely az átlagosnál nagyobb nyomású levegőt juttat a légutakba, ezzel nyitva tartva azokat. A legsúlyosabb betegek esetében azonban konkrét plasztikai műtéteket végeznek, melyek során a túl nagy nyelvcsapot lézeres beavatkozás segítségével kiégetik a páciens szájában. Sajnos, utóbbi megoldás nem mindig hoz eredményt, azonban az orrtapaszról és a CPAP-maszkról jók a visszajelzések.
Tehát a horkolóknak és álmatlan társaiknak jó hír, hogy bizony erre a népbetegségre is van eredményező megoldás, mely mindenki életét kisimultabbá és frissebbé teheti.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A horkolás tünetei

Az egyik leggyakoribb probléma, amivel az alváskor találkozunk a horkolás. a horkolás nagyon kellemetlen lehet …

Hozzászólás