Kezdőlap / Horkolás / Számoljon le a horkolással!

Számoljon le a horkolással!

A horkolástól, akárcsak a dohányzástól a passzív közönség szenved jobban. Nem kétség, hogy aki álmában horkol, ébredést követően éppúgy kellemetlenül érezheti magát, mint az éjszakai társa, azonban az álmatlan éjszakák mégiscsak a partnernek jutnak. Számtalan házaspárnál, élettársi kapcsolatnál előfordul, hogy a kóros horkolás a különalvás bevezetését és tartósítását eredményezi.
Alvás közben izmaink elernyednek, ellazulnak, s a ki-be áramló levegő a felső légutaknak lágy szövetein keresztül vibrálásba kezd, s így keletkezik a horkoló hang. Nyilvánvaló, hogy a horkoló fél akaratán kívül keseríti meg mások életét, vagy álmát, ugyanakkor manapság már a horkolás is kezelhető különböző módszerekkel. A kezeléshez fontos tudni azonban, hogy mennyire súlyos a probléma, hiszen a horkolás különböző mértékű lehet és más-más lehet a kiváltó oka. Felnőttek esetében a nem súlyos, tehát nem folytonos horkolás esetében az orvosok és szakértők elsősorban életmódváltozást javasolnak a betegeknek. Ahhoz, hogy a horkolást kezelni lehessen akár gyógyszeresen, akár műtéti úton, a betegeknek le kell mondaniuk a lefekvés előtti alkoholfogyasztásról, illetve az altató szedéséről. Emellett a súlyproblémákkal küzdő betegeknek fogyást javasolnak. De természetesen egyszerűbb módja is van a horkolás mérsékelésének (!), mint például a sportolók által előszeretettel használt orrtapaszok, melyek növelik a belélegzett oxigén mennyiségét, ezzel csillapítva a horkolást. Egy bonyolultabb módszer az úgynevezett CPAP-maszk (continuous positive airway pressure), amely folyamatos pozitív nyomást mér a légutakra, ezzel hatékonyan kezelve a horkolást. A lényege ennek a maszknak, hogy éjszaka a beteg az orrára helyezi és az arcára rögzíti az eszközt, mely az átlagosnál nagyobb nyomású levegőt juttat a légutakba, ezzel nyitva tartva azokat. A legsúlyosabb betegek esetében azonban konkrét plasztikai műtéteket végeznek, melyek során a túl nagy nyelvcsapot lézeres beavatkozás segítségével kiégetik a páciens szájában. Sajnos, utóbbi megoldás nem mindig hoz eredményt, azonban az orrtapaszról és a CPAP-maszkról jók a visszajelzések.
Tehát a horkolóknak és álmatlan társaiknak jó hír, hogy bizony erre a népbetegségre is van eredményező megoldás, mely mindenki életét kisimultabbá és frissebbé teheti.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Terhesség és horkolás együtt?

Valóban többet és erősebben horkolnak azok az anyukák, akik éppen várandósak? Egy kísérlet segítségével próbáltak …

Hozzászólás