Kezdőlap / Meditáció / A jótékony füstölés

A jótékony füstölés

Ahogyan előző, bevezető cikkünkben is volt róla szó, illatok nélkül szegényebb, üresebb volna a minket körülvevő világ. Éppen ezért az ember ösztönösen keresi a számára kellemes illatokat, legyen szó egyszerű örömszerzésről, meditációról, vagy jótékony hatásuk miatti élvezetről. A füstölőket és az orrát jól ismerő ember tudja; az illatok teljesebbé teszik az ízeket, a látást. De az illatok nem csak a tájékozódásban segítenek, alkalmazásuk jótékony hatással van a külső és belső létünkre, az önbizalmunkra, a kisugárzásunkra.

A füstölőkből származó jótéteményeket a „Koh tíz erénye” tartalmazza. Származását a 15 századra, Muromachi korára teszik és mind a mai napig használatban vannak:
– elősegíti a transzcendenssel történő találkozásunkat
– megtisztítja a tudatunkat és a testünket
– a tisztátalanságot eltávolítja
– fenntartja éberségünket
– társunk a magányunkban
– zaklatott időkben is elhozza a pillanat nyugalmát
– sosem elég belőle
– ha keveset használunk, akkor is hatásos
– az idő nem veszi el az erejét
– mindennapos használata sem ártalmas

Az, hogy a füstölés során milyen illat keletkezik, alapvetően befolyásolja, hogyan hat szervezetünkre a szertartás, tehát nem mindegy, milyen illatanyagokat alkalmazunk:
– betegség kezelésére, gyógyításra is alkalmas lehet a füstölő, azonban arra vigyázzunk, hogy ezzel a betegnek a kiáramló füsttel (alternatíva lehet a füstmentes füstölő) még véletlenül se ártsunk, illetve az allergén kockázatokkal is számoljunk. A leghasznosabb illatok között lehet a levendula, a fahéj, az ilang-ilang, vagy a rózsa.
– a meditációs állapot elérésére, a meditációs hangulat megteremtésére is használhatunk füstölőt, a leghatásosabb illat a szantálfa, az akác, a jázmin, a lótusz, vagy a magnólia.
– a tanulási folyamat megkönnyítésére is használhatunk füstölőt. Segít a szellemi munkában, a koncentrálásban, ajánlható illat a mandula, a fahéj, az orchidea, vagy a pálmarózsa.
– szerelmi vágy fokozására is alkalmazhatunk füstülést, az illatokat afrodiziákumként használva. A leghatásosabb illat lehet az erdeifenyő, a fahéj, a jázmin, a levendula, a pézsma, vagy a vanília.

A füstölés egyszerűségével rendkívül könnyen varázsolhatunk egy egész szertartást otthonunkba, vagy akár a munkahelyünkre is. Láthatjuk, hogy számtalan helyzetben lehetnek segítségünkre az illatok, legyen szó a vizsgaidőszak átvészeléséről, betegségek gyógyításáról, enyhítéséről, vagy lelki békénk, önmagunk megtalálásáról, meditálásról.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A meditáció nem imádság

A meditáló elme csöndes. Ez nem olyan csend, amilyet a gondolkodás elképzel; nem a békés …

Leave a Reply