Kezdőlap / Meditáció / Meditáció folyamata

Meditáció folyamata

Nagyon sokféle képen lehet meditálni. Különböző vallások, és iskolák más más módon tanítják. De egy dolog mindegyikben megegyezik, a meditáció lényege, hogy az ember a belső „hangjaira” figyeljen. Meditációs gyakorlatok elején mindig érdemes az agyunkat kiüríteni, ez nem minden esetben megy könnyen. Meg kell próbálni nem gondolni semmire. Ezután következhet az ellazulás folyamata, ez az amiben az iskolák különböznek, mindegyiknek meg van erre a saját speciális módszere. De egy a lényegük a testünket teljesen el kell tudni lazítani, e nélkül a folyamat nélkül nem sikerülhet a meditáció. Vannak olyan emberek, akik nem hisznek benne, vagy esetleg értelmetlennek tartják az egészet. Általában nekik nem is sikerül ellazulniuk, és megtapasztalni ezt a felemelő érzést. Miután sikerült az összes izmot elengedni, az ember csak van, tisztán érzi a szívdobogását, és a vére és energiáinak az áramlását. A mindennapos stressz helyzetekben nagyon legyengül szervezetünk, ha napi szinten akár csak 10-20 percet tudunk szánni a meditáció folyamatára, már megkönnyíthetjük életünket. A meditáció alatt agyunk kiürül, nem foglalkozik a problémákkal. Csak van, és kikapcsolt, pihenő állapotban lehet. Ez a belső egyensúlyunkat segíti visszaállítani. Már az orvostudomány is elismeri, hogy a betegségek hátterében nem egyszer pszichés problémák állnak, a meditáció segít a testi-lelki egyensúly fenntartásában, ezáltal segíti szervezetünk ellenálló-képességét a betegségekkel szemben.
Mindenkinek ajánlom, hogy próbáljon ki különböző technikákat, hisz csak így tapasztalhatja meg, hogy melyik a legoptimálisabb saját magának.
A meditáció másik lényeges pontja a különböző légzés gyakorlatok, ezek elsajátítása viszonylag egyszerű feladat. Akár a mindennapok folyamán is alkalmazhatóak, ezzel is könnyítve a stresszes időszakokat. A mai világunkban nagyon nagy szükségünk van rá, hogy megtanuljunk „kikapcsolni” néha egy kicsit.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A meditáció nem imádság

A meditáló elme csöndes. Ez nem olyan csend, amilyet a gondolkodás elképzel; nem a békés …

Leave a Reply