Kezdőlap / Építőipar / Megújuló energiák / A jövő energiaforrásai

A jövő energiaforrásai

A megújuló energiaforrásokról valószínűleg már mindenki hallott. De vajon tisztába vagyunk vele miért is olyan jelentősek?
A földön jelenleg használt energianyerési módszerek hosszútávon nem jelentenek biztos megoldást. Több országban kezdenek áttérni a megújuló energiaforrások használatára. Ezek több félék is lehetnek, hasznosíthatják a nap, a szél, a víz és a geotermikus energia természet adta előnyeit. A nap melegének köszönhetően egy kollektor segítségével könnyen juthatunk energiához. A széllel meghajtott turbina és a folyóra épített erőmű is ezt a célt szolgálja. Az összes megoldás közül talán a geotermikus energia kihasználásának vannak a legnagyobb beruházási költségei.
Van még egy, a jelenlegi megoldásoknál modernebb és a környezetre nézve kímélőbb energianyerési megoldás is. Nem túl elterjedt, ahogyan a többi lehetőség sem, de már több helyen az országban találkozhatunk vele. Ez pedig nem más, mint az energiafűz. Legfőbb jellemzője, hogy gyorsan nő és igen magas fűtőértékkel rendelkezik. Hasznos tulajdonsága, hogy a szénnel és társaival ellentétben ez rövid időn belül újra nő, így elvileg megoldható, hogy ne fogyjon ki.
Jogos azonban a kérdés, hogy ha ilyen sok olcsóbb és környezetkímélőbb megoldás van, akkor miért nem ezeket alkalmazzuk. A válasz igen összetett lehet, és sok oldalról vizsgálhatjuk. Az első és legsajnálatosabb dolog az emberi hozzáállás. Emellett persze vannak egyéb hátrányaik is. A mai átlagembernek a legnagyobb problémát a beruházás költsége jelenti. Igen, sajnos ez a szomorú igazság. Nem támogatják megfelelően a környezetbarát rendszereket. Pedig ha valaki esetleg nagy nehezen ki tudja fizetni a kezdeti költségeket, utána már jóval kedvezőbben jut energiához, ami ráadásul egy biztos forrás.
Sokan nincsenek tisztában vele, hogy hiába van Magyarországon erőmű is, az energia nagy részét külföldről vásároljuk. Természetesen jóval drágábban, mint amennyibe annak előállítása kerül. Ráadásul mindezek tetejébe még függőséget is jelent, mivel bármikor mondhatják, hogy köszönjük, ennyi volt és akkor nem tudunk mit tenni. Vagy akár emelhetik az árakat a csillagos egekig is, kénytelenek vagyunk lenyelni ezt a békát, hiszen szükségünk van rájuk.
Mindezek tükrében nyugodtan elgondolkozhatunk milyen szomorú is a helyzet, pedig lehetne mit tenni, lenne megoldás.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válaszúton

Megújuló energiaforrás olyan energiaforrások közös neve, melyek egy jellemző időciklus alatt újra termelődnek, illetve a …

Leave a Reply