Kezdőlap / Állatok / Kutya / A kánaán kutya

A kánaán kutya

Ez a izraeli kutyafajta, igen régi fajta, azonban újból felfedezése a két világháború közé tehető. 1938-ban dr. Rudolphina és Rudolph Menzelnek, a palesztinai brit mandátumterületen egy aknakereső kutyákból álló különítményt kellett kialakítaniuk. A Közel-Keleten lévő nagyszámú páriakutyákat (elvadult házi kutyák) tartották a legalkalmasabbnak a feladatra. Ezek az állatok szívósak és igénytelenek voltak és jól viselték a kedvezőtlen éghajlati adottságokat. A fajtát a Közel-Kelet egykor Kánaánnak nevezett területén és nevét is innen kapta. 1948-ban az izraeli függetlenségi háborúban már a kánaán kutyák kiváló aknakeresőként részt vettek. Amerikába Ursula Berkowitz, aki Oxnard-ban lakott importálta az első kánaán kutyákat 1965 szeptemberében. Ezután már Németországban és Angliában is megindult a fajta tenyésztése. Önálló fajtaként csak 1979-ben ismerték el. Hazáján kívül ritka fajtának számít
Megjelenése
Közepes termetű, erős és izmos. A feje elkeskenyedő, hosszúkás. A fülei széles alapúak, magasan tűzöttek, végük enyhén lekerekített. A szemei nagyok, mandula vágásúak, a színük sötétbarna. Az orra egyenes, sötét színű . A nyaka erőteljes közepes nagyságú. A háta egyenes, a hasa felhúzott. A közepesen hosszú lábai egyenesek. A mancsai kerekek.
A farka hosszú, a végét csak kissé kunkorítja a háta fölé. A rövid szőrzete durva.A színe lehet fehér, fekete vagy vörösesbarna foltokkal. A marmagasság: 50-60 cm, a súlya 18-25 kg
Természete
Ez a fajta kevés gondoskodással is beéri. Nyugodt, készséges és odaadó, éber és figyelmes, ennek ellenére bizalmatlan és e eléggé vad, sőt verekedős is tud lenni..
Eredetileg nyájőrző volt, azután hadi kutya lett, de kiváló őrző-védő, akit még vakvezetésre is alkalmazhatnak. Más kutyákkal jól ki jön, amíg ő a vezér. Kiváló hallása és látása miatt tökéletes őrkutya. Ugatós fajta.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kutya az ember barátja?

A kutya az ember barátja- szól a mondás- , de mostanában véleményem szerint ez már …

Hozzászólás