Kezdőlap / Állatok / Kutya / A hygen kutya

A hygen kutya

Norvég kutyafajta, igen ritka. Norvégián kívül nem nagyon tenyésztik . A fajta a nevét a tenyésztőjéről kapta. A hygen kutya a kopó és a beagle keresztezése során alakult ki.
Megjelenése :
Közepes termetű, izmos kopó fajta. A feje közepesen nagy. A lelógó füle oldalt tűzött, háromszög alakú, a vége enyhén lekerekített. A szemei mandulavágásúak, színük sötét. Az orra egyenes, a színe sötét. Az erőteljes, izmos nyak közepesen hosszú. A rövid háta egyenes, a hasa kissé felhúzott. A lábai közepesen hosszúak, erősek és izmosak. A mancsai oválisak. A hosszú farka a vége felé elkeskenyedő. A vége hegyes. A nem túl rövid szőrzete sűrű, durva és fényes. A színe lehet gesztenyebarna vagy sárgásbarna, fekete árnyalattal vagy anélkül, de lehet fekete és rőt vagy fehér és rőt, arcán fehér maszkkal.
Természete:
Kopó családjába tartozó vadászkutya. Intelligens és tanulékony. Nyugodt, jó idegzetű, de temperamentumos. A gazdájához hű, az idegenekkel szemben bizalmatlan és óvatos. Más kutyákkal,a fajtatársaival jól ki jön. A mozgásigénye nagy, igazi vadászkutya, akivel főleg kis vadakra vadásztak, ezért a kisebb házi állatokat zsákmánynak tekintheti. Lakásba és városba való tartása nem ajánlott. Ugatós fajta. A szélsőséges időjárási viszonyokat jól tűri, de csak a szabadban érzi jól magát. Ez a fajta csak határozott, magabiztos gazdának való, mivel hajlamos a makacskodásra, az önfejűségre, harapós fajta.A kan marmagassága 50–58 cm, szukáé 47–55 cm. A súlya 20-25 kg.
A várható élettartam: 12-14 év

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hamilton kopó

A Hamilton kopó egy vég kutyafajta. Létrejötte az 1800-as évekre tehető. Nevét tenyésztőjétől A. P. …

Leave a Reply