Kezdőlap / Állatok / Kutya / A hokkaido

A hokkaido

A hokkaido, másnéven ainu kutya a Krisztus előtti 10 században Japánban letelepedett ainu törzs szánhúzó kutyáiból alakult fajta. 1937-ben a Japán kormány a fajtát nemzeti kinccsé nyilvánította, ekkor kapta a hokkaido nevet is. Hazáján kívül ritka fajta.
Megjelenése
Erős, izmos közepes termetű, spicc fajtájú kutya. A feje spicc szerű. A felálló kicsi füle háromszög alakú, magasan tűzött, hegyes.
A szemei mandulavágásúak, színük sötétbarna. Az orra egyenes, legtöbbször fekete, de a fehér színűeknél más szín is elfogadott. A rövid nyaka izmos. Az egyenes háta feszes, az ágyéka széles. A teste zömök-Az erős, izmos lábai egyenesek, közepesen hosszúak. A mancsa kerekded. A farkét a hátára kunkorítja. A rövid szőrzete durva tapintású sűrű és testhez simuló, a színe lehet vörös, fehér, fekete, szürke, barna és csíkos.
Természete
Intelligens, okos, önálló és akaratos, kissé makacs természetű vadász kutya. Aki nagyon hűséges a gazdájához, de az idegenekkel nagyon bizalmatlan. A tájékozódó képessége kiváló, erről legendákat mesélnek. Szívós, edzett kutya, a szélsőséges időjárást jól bírja, azonban mivel északi fajta, így nagy meleget nem kedveli.Az ítélőképessége jó, emellett nagyon kitartó, határozott eb.
Mivel eléggé makacs tud lenni csak határozott magabiztos gazdának ajánlott. A mozgásigénye nagy, a mozgása élénk, gyors, hajlékon, könnyed és rugalmas.
Régen medvére vadásztak vele. Napjainkban is alkalmazzák vadászkutyaként, de emellett nagyszerű őrző védő kutya. A marmagassága 47-55 cm, a súlya 25-27 kg
A várható élettartam: 12-14 év

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ausztrál silky terrier

Közepes termetű, izmos kutya. Feje hosszúkás, szeme kék. Fülei fejéhez simulnak. Kissé magas ágyéka van, …

Hozzászólás