Kezdőlap / Egészség és fitness / Magas vérnyomás / A kezeletlen magas vérnyomás következményei

A kezeletlen magas vérnyomás következményei

A szervezetben „minden összefügg mindennel”, ez azt jelenti, hogy a szervezetet kerek egészként kell vizsgálni, nem csak egy-egy szervre koncentrálva. A magas vérnyomás betegség leírása során ezt kiemelten fontos szem előtt tartani.

A kezeletlen magas vérnyomás jelei először enyhébbek, majd az idő előrehaladtával súlyosabb tünetek is megjelennek a szervekben létrejövő szövődmények (komolyabb károsodások) miatt.

A korai, enyhébb tünetek közé sorolják a fejfájást, szédülést, látásromlást, fizikai terhelésre jelentkező kellemetlen tüneteket pl. nehézlégzést.

Mi történik ha ezeket a korai tüneteket nem vesszük észre és nem kezeljük a magas vérnyomást?

A magas vérnyomás hosszútávú következményei, ún. szövődményei az alábbiak lehetnek:

1. Agyi infarctus, agyvérzés: az agy ereiben ún. microangiopathia (a kis erek bántalma, deformációja) történik, aminek következtében az erek alakja és minősége megváltozik, kevésbé lesznek ellenállóak az őket érő hatásokkal szemben. Ezek a meggyengült falú erek sokkal sérülékenyebbek, így könnyebben megrepedhetnek.

2. Veseproblémák, veseelégtelenség: a vesében rengeteg apró ér (kapilláris ér) található, amelyek kifejezetten érzékenyek a vérösszetétel és a vérkeringés változásaira.

3. Érelmeszesedés: az erekben megváltoznak a véráramlás tulajdonságai, amelyek folyamatosan károsítják az érfalat.

4. Szívmegnagyobbodás, szívelégtelenség: a szívnek sokkal nagyobb erővel kell pumpálnia a keringésben levő vért és hosszútávon ezt csak úgy tudja megtenni, ha megnöveli saját sejtjeinek méretét és számát, ám ezt nem bírja a végtelenségig, így egy idő után kimerül és ekkor lép fel szívelégtelenség.

A magas vérnyomás korai felismerése tehát nemcsak azért fontos, hogy a korábban jelentkező enyhébb tünetek megszűnjenek, hanem azért is, hogy elkerülhessük, minimalizáljuk a súlyos következmények kialakulását.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csökkentsük a vérnyomást egészséges életmóddal!

A magas vérnyomás alattomos betegség, amit sokan nem kezelnek problémaként és nem foglakoznak vele kellően. …

Leave a Reply