A Kínai étkezés

A Kínai ételek és az étkezés sok ember számára már ismeretes a világon, de mégis vannak olyan szokásaik és módszereik, amikről nem sokat tudunk. Számos oka van annak, hogy Kelet-Ázsiában ritkább az elhízás és a helytelen táplálkozással kapcsolatos betegség, mint az egész világon. Ez azért van így ugyanis sokkal kevesebb olyan hús fogyasztanak, aminek a zsír tartalma magas és az olaj használata sem elsődleges. Ezért van az, hogy a kínaiak koleszterinszintje jóval az európaiak és amerikaiak szintje alatt van. A szója rendszeres fogyasztása kedvező hatással van az emésztésre és a gyomorra. Kínában a szója a csípős szójapörkölttől egészen a szója ivóléig a hétköznapok elengedhetetlen eledele. Az ázsiai kultúrában az evés-ivás olyan tradicionális hatással van az emberekre, mint Európában és Brazíliában a foci. Az étkezésük pedig érdekes és kifinomult szabályok szerint történik. Nem esznek egyszerre nagy adagokat, mint például az angolok vagy a magyarok, hanem sok kisebb adag ételt fogyasztanak el. Az evőeszközük merőben más, mint a földön élők többségének. Ők pálcikával esznek, amit egy átlagos európai ember számára elég nehéz megtanulni, de nem lehetetlen. Az asztalnál lévő szokásaik is érdekesek, nem irtóznak egymás evőeszközeitől és egymás tányérjából is gond nélkül étkeznek. Nem zavarja őket a csámcsogás, és böfögés se illetlenség a kultúrájukba, mivel Ázsia területén ez a jóllakottság képeként jelenik meg. Az ételeikhez pedig csak akkor nyúlnak kézzel, ha az asztaluknál lévők is ezt teszik. Ezek a kultúra jegyek elsődlegesen az anyaföldön lévő Kínaiaknál fedezhetők fel, mivel az Európában élők fele már nem mindig tartja be e szabályokat és inkább asszimilálódnak ilyen téren az élőhelyüknél honos evési kultúrához.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miso

A miso (miszo) egy gazdag, sós fűszer, ami a japán konyha nélkülözhetetlen eleme. A japánok …

Leave a Reply