Kezdőlap / Társadalom / Történelem / A korlátlan tengeralattjáró-háború

A korlátlan tengeralattjáró-háború

Az Egyesült Államok hadbalépése
Az Egyesült Államok 1914-ben semleges maradt. Az amerikai közvélemény többsége azonban – már csak a hagyományos nyelvi, kulturális és gazdasági kapcsolatok alapján is – a háború kezdetétől az angolokat és a franciákat pártfogolta. A lakosság jelentős német és ír származású rétegei viszont a központi hatalmakkal rokonszenveztek. Az angol és a francia kormányok hatalmas hadimegrendeléseinek anyagi fedezetét jórészt amerikai kölcsönök biztosították.

Az antanthatalmak 1914-16 között 2,3 milliárd dollár hitelt kaptak az Egyesült Államokból, a németek csak 27 milliót. Az amerikai kivitel 1914-16 között Angliába 25%-kal, Franciaországba 393%-kal növekedett; a németországi export viszont 0,08%-ra csökkent, vagyis gyakorlatilag megszűnt.

Az amerikai külügyminisztérium – a részrehajlás vádját elkerülendő – közölte, hogy a központi hatalmak is rendelhetnek akár hadianyagot is, ha el tudják szállítani. Ezt azonban a brit tengeri blokád lehetetlenné tette. Az angolok ugyanis az Északi-tengert hadizónának nyilvánították és elaknásították. Minden Németország felé tartó, akár semleges hajót is, átkutattak, a hadifontosságúnak nyilvánított árukat – beleértve minden nyersanyagot és élelmiszert – elkobozták.A blokád és az aknazár ellen megtorló fegyverként a németek mind hatékonyabban alkalmazták a tengeralattjárókat. A német főparancsnokság a brit szigeteket környező tengereket olyan hadizónának nyilvánította, ahol minden ellenséges hajót elsüllyesztenek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Járványemlék Pest-Budán

A török uralom után szomorú képet mutatott Pest-Buda közegészségügyi helyzete. Az ostrom következtében a város …

Hozzászólás