Kezdőlap / Társadalom / Történelem / A korlátlan tengeralattjáró-háború

A korlátlan tengeralattjáró-háború

Az Egyesült Államok hadbalépése
Az Egyesült Államok 1914-ben semleges maradt. Az amerikai közvélemény többsége azonban – már csak a hagyományos nyelvi, kulturális és gazdasági kapcsolatok alapján is – a háború kezdetétől az angolokat és a franciákat pártfogolta. A lakosság jelentős német és ír származású rétegei viszont a központi hatalmakkal rokonszenveztek. Az angol és a francia kormányok hatalmas hadimegrendeléseinek anyagi fedezetét jórészt amerikai kölcsönök biztosították.

Az antanthatalmak 1914-16 között 2,3 milliárd dollár hitelt kaptak az Egyesült Államokból, a németek csak 27 milliót. Az amerikai kivitel 1914-16 között Angliába 25%-kal, Franciaországba 393%-kal növekedett; a németországi export viszont 0,08%-ra csökkent, vagyis gyakorlatilag megszűnt.

Az amerikai külügyminisztérium – a részrehajlás vádját elkerülendő – közölte, hogy a központi hatalmak is rendelhetnek akár hadianyagot is, ha el tudják szállítani. Ezt azonban a brit tengeri blokád lehetetlenné tette. Az angolok ugyanis az Északi-tengert hadizónának nyilvánították és elaknásították. Minden Németország felé tartó, akár semleges hajót is, átkutattak, a hadifontosságúnak nyilvánított árukat – beleértve minden nyersanyagot és élelmiszert – elkobozták.A blokád és az aknazár ellen megtorló fegyverként a németek mind hatékonyabban alkalmazták a tengeralattjárókat. A német főparancsnokság a brit szigeteket környező tengereket olyan hadizónának nyilvánította, ahol minden ellenséges hajót elsüllyesztenek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tenochtitlán kettős piramisa

Az aztékok fővárosának, Tenochtitlán varosának története körülbelül 10 000 évre nyúlik vissza, amikor a Mexikói-öböl …

Leave a Reply