Kezdőlap / Társadalom / Házasság / A korszerűen nyitott házasság

A korszerűen nyitott házasság

Az egyik leggyakoribb, veszélyes nevelési hiba napjainkban a kényeztetés, a „túlgondozó” vagy „meleg-korlátozó” szülői magatartás. Egy korszerű házasságban élő szülő azonban nem hajlamos az elkényeztetésre. Egyrészt nem kívánja föláldozni magát még gyermeke kényelme érdekében sem; másrészt megszokta-, hogy tiszteletben tartsa mások jogát az önállóságra, a képességek szabad próbálgatására. A túlgondozás, a „széltől is óvás” egyszerűen nem fér össze a korszerű házasság szabad, alkotó légkörével. Ez a légkör viszont nagyon is alkalmas arra, hogy a gyermekekben is felébressze, serkentse az alkotó képesség kibontakozását. A szülök nyitott házassága fogékonnyá teszi a gyermeket új dolgok befogadására, ösztönzi kísérletező, felfedező kedvét s ezen keresztül egész személyiségének fejlődését.
A korszerű házasságnak az az alapelve, hogy a szülök elkötelezték magukat egymás személyiségfejlődésének előmozdítására, természetszerűleg a gyermekre is érvényes. Az elkötelezettségnek ez a kibővítése bonyolultabbá teszi ugyan a helyzetet, hiszen most már nem két, hanem három vagy még több egyéni fejlődés szempontjait kell összehangolni, de fejleszti a közösségi szellemet, az összetartozás érzését. Új terepet kap a segítőkészség, a türelem és más, szociálisan pozitív képességek gyakorlása is. Mindez kedvezően hat vissza a házastársi viszonyra és a szülők személyiségét is fejleszti; ami viszont újabb előny a gyermeknevelés szempontjából. Kedvező kölcsönhatás jön tehát létre a házastársi kapcsolat és a gyermeknevelés között.
A korszerű házasság legfőbb előnye azonban a gyermeknevelés szempontjából valószínűleg az, hogy beleoltja a gyermekekbe a nemek egyenrangúságának – s általában az emberek egyenrangúságának – gondolatát, egymás kölcsönös tiszteletben tartásának eszméjét. Egyedül ezzel is mérhetetlenül hozzájárul társadalmi céljaink eléréséhez.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Legyünk nyitottak gyermekeink felnőtté válására

A legtöbb szülő sajnos értetlenül szemléli gyermekei gondjait. Főleg a bizalmas, bensőséges kapcsolat hiánya miatt, …

Hozzászólás