Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / A kozmetikumok és az allergia kapcsolata

A kozmetikumok és az allergia kapcsolata

A szépségápoló szerekre leginkább az allergiára hajlamos, illetve a világos bőrű emberek szoktak érzékenyek lenni. A piperecikkek által kiváltott érzékenység leggyakoribb jellemzői a bőrhámlás, a bőrpirosodás és a velejáró viszketés, valamint jellemző, hogy a tünetek nemigen terjednek túl azon a területen, ahol az adott terméket használjuk.
Az érzékenység tünetei leginkább ott szoktak jelentkezni, ahol a bőr külső rétege a legvékonyabb, azaz a szemhéjon vagy a kézfejen, vagy ahol a bőr takarásban van, például az ujjak között vagy a gyűrű alatt. Az érzékenység általában nem okoz nagyobb gondot, és miután abbahagyjuk az azt kiváltó termék használatát, rendszerint gyorsan elmúlik.
A súlyosabb érzékenység ritka, leginkább a fodrásznál szokott jelentkezni, amikor valamilyen erősen lúgos anyag, például hajfesték vagy dauervíz kerül közvetlen kapcsolatba a bőrrel. Jobb, ha az érzékeny bőrűek és ekcémások otthon vékony gumikesztyűt viselnek a samponok és a hajápoló termékek használatakor. Hajbalzsamot, hajkrémet illetve festéket ne kenjünk föl csupasz kézzel, és kerüljük a hajhabokat és hajzseléket.
Ha bármilyen kozmetikai termék használatát követően akár a legenyhébb égető érzést is észleljük, érdemes elgondolkodni a további használatán.
A kontakt allergia a kozmetikum valamelyik kémiai összetevője által kiváltott immunreakció. A tartósító anyagok a leggyakoribb allergiaforrások a kozmetikumokban, és sokszor minél jobb tartósító, annál erősebb allergén.
A másik, gyakran előforduló allergén források az illatanyaghoz használt vegyszerek. Egy vizsgálat szerint az ekcémás jellegű bőrpanaszokkal küzdők tíz százaléka érzékeny illatokra. A kozmetikumok között gyakori allergén forrás még a hajfestékekben és a körömlakkokban használt gyanta.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Leave a Reply