A lábgombáról

A lábgombásodást a nedves, meleg bőrfelületen tenyésző gomba okozza. Könnyen terjed tehát minden olyan helyen, ahol sokan megfordulnak mezítláb: öltözőkben, zuhanyzókban vagy uszodák nedves padlóján. Ha megtelepedett, nem lehetünk kíméletesek vele. A hatékony kezelési módok mellett mindig ügyelnünk kell arra, hogy a lábujjak közötti részek szárazak maradjanak.
A lábgombásodás kialakulásáért a Tinea pedis nevű gomba a felelős. Ez a körmön, a bőrön és a szőrszálakon megtapadó, rejtőzködő betolakodó a bőr kipirosodását, repedezését, égését, pikkelyesedését és viszketését okozza. Amikor a lábujjak közötti területet támadja meg, a bőr viszketni és pikkelyesen hámlani kezd. Időnként a talpra, lábfejre, sőt akár a lábkörmökre is átterjedhet. A lábgombásodás súlyos eseteit váladékozó hólyagok megjelenése kísérheti. A lábgomba kedvenc táptalaja a meleg, nedves padló, de minden hasonló környezetben jól érzi magát, így az izzadt cipőbe és zokniba szorított lábfejen is.
Ez a gombafajta nemcsak a lábon, hanem a lágyékon is kellemetlen viszketést okozhat. A lábgombásodás kezelésén túl tehát nagyon oda kell figyelnünk arra is, hogy a fertőzés ne terjedjen tovább. A lábunk érintése után mindig alaposan mossunk kezet.
A házi gyógymódok leghamarabb három hét alatt fejtik ki a hatásukat. Nyugtalanítóan erős tünetek esetében azonban ne várjunk ennyi ideig, hanem forduljunk azonnal orvoshoz. Ha nem kezelik a gombás fertőzést, a bőr berepedezik, és a kórokozók bejuthatnak a szervezetbe. Akkor is haladéktalanul keressünk fel egy orvost, ha valamilyen súlyosabb fertőzés tünetei jelentkeznek, például a bőr sötétvörös elszíneződése, érzékenysége vagy váladékozása. Az egyéb figyelmeztető jelek közé tartozik a lábfej vagy a lábszár duzzanata, amelyet láz kísér, vagy a fertőzött helyről kiinduló vörös csíkok megjelenése.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fájdalom nélkül, több a haszon

Az acetilszalicilsav széles körben elterjedt, mint modern csoda, avagy a huszadik századi csodaszer. Különösen azután, …

Hozzászólás