Anorexia

Az anorexia elsősorban fiatal tizenéves lányokat és fiatal nőket érint, de minden tizedik beteg fiú vagy fiatalember. Ez az összetett pszichiátriai betegség abban nyilvánul meg, hogy a beteg szinte rögeszmésen irtózik az evéstől, aminek hátterében gyakran kissességi komplexus áll. Az anorexiás beteg azáltal igyekszik felülkerekedni mindennapi életének nehézségein, hogy folyamatosan megfosztja magát az ételektől- s ez egészen az éhezésig fajulhat.
Az anorexia korai tünetei (beteges aggodalom a testsúly miatt, egyre fokozódó válogatósság, megszállott tornázás) gyakran már azelőtt megjelennek, hogy a betegség felismerhető formát öltene. A serdülőkorban különösen fontos a kiegyensúlyozott étrend, melynek sok fehérjét, gyümölcsöt, zöldséget és keményítőben gazdag élelmiszert (burgonyát, kenyeret9 viszont kevés finomított keményítőt, cukrot, és zsírt kell tartalmaznia.
Az anorexiások azt képzelik, hogy az a szép, aki nádszálvékony, s hogy ők maguk túlsúlyosak, holott a valóságban gyakran kórosan alultápláltak. Ha esznek, hányással, vagy hashajtókkal szabadulnak meg a kisebbrendűségi komplexusuk képzelt okától. Ahogy az anorexiás beteg egyre inkább a fogyókúra gondolatának rabja lesz, egyre kevesebb vitamin, és ásványi anyagot vesz magához. A cinkhiány különösen veszélyes, mert tovább rontja az étvágyat és az ízérzékelést, s végül kialakul az „éhezési spirál”. A kezelés rendszerint gondos táplálásból és pszichoterápiából áll, s a betegek többsége kórházi ellátásra szorul. Az anorexiásokban újra ki kell alakítani az éhség csillapítására irányuló normális reakciót, mely egészségesek számára magától értetődő. Ez kényes, de hasznos folyamat, mindamellett időigényes is, mivel a normális táplálkozás csak lassan áll vissza. Gyakran megnehezíti a kezelést az anorexiás beteg ellenállása; ilyenkor másféle terápiás megközelítésre lehet szükség.
Bár az anorexiás betegnek elsősorban tápláló ételeket kell fogyasztania, minden ennivaló jobb a semminél. Hamburgerből, chipsből, csokoládéból, fagylaltból ugyan nem lehet kiegyensúlyozott étrendet kialakítani, energiát azonban ezek is bőségesen szolgáltatnak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fájdalom nélkül, több a haszon

Az acetilszalicilsav széles körben elterjedt, mint modern csoda, avagy a huszadik századi csodaszer. Különösen azután, …

Hozzászólás