Kezdőlap / Állatok / Kutya / A laekenois

A laekenois

A belga Henriett királynő kedvenc kutyája egy laekenios volt, amit két régi fajta belga juhászkutyából tenyésztettek ki . A fajta ezért a királynő kastélyáról kapta a nevét. A laekenois, a belga juhászkutyafajták egyike, melyet önálló fajtaként 1897-ben ismerték el Belgiumban.
Megjelenése:
A laekenois különleges megjelenésű, közepes termetű, jó felépítésű kutya.
A feje kissé hosszúkás. A felálló füle magasan tűzött, háromszög alapú, előre néző. A szeme kissé mandulalakú, színe sötétbarna. Az orra egyenes színe sötét. A törzse kissé szögletes. a háta egyenes, a hasa enyhén felhúzott. A lábai közepesen hosszúak erősek és izmosak, a mancsa kerekdedek. A farka közepes hosszúságú, a vége helyes kissé előrehajlik. A szőrzete szálkás, drótszőrzet, amely kb. 6 cm hosszú, borzas, enyhén göndör. A színe a rőttől a feketéig terjedhet. A vörösesbarna színű a leggyakoribb.
A marmagassága 58-62 cm a súlya 24-28 kg.
Tulajdonságai:
Éber szívós bátor értelmes, és eleven kutya. Ez a fajta nem szobakutyának való mert nagyon szeret dolgozni. Rendkívül kitartó. A gazdájához hú és erősen kötődik. Az idegenekkel szemben bizalmatlan és néha agresszív. Néha önfejű, akaratos és makacs, hajlamos az irányítást átvenni, ezért magabiztos erélyes gazdának ajánlott. A gyerekekkel jól kijön, azonban más kutyákkal szemben kissé domináns módon viselkedik. A többi állathoz már kis korától szoktatni kell.
Alkalmazása: régen főként nyájak őrzése mellett a lenföldeket őriztették vele.
A várható élettartama 12-14 év.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A drótszőrű magyar vizsla

A drótszőrű magyar vizsla a kutyatartó társadalomban az egyik legfelkapottabb kutyafajta. Vadászkutya, természete szerint erdőn, …

Hozzászólás