Kezdőlap / Testépítés / A légzés és a bemelegítés szerepe

A légzés és a bemelegítés szerepe

A testépítők – illetve minden más sportot űző – között a legfontosabb szabályok közé tartozik, hogy mindig, minden körülmények között az orron keresztül szívjuk be és a szájon keresztül fújjuk ki a levegőt – kifújáskor erős ’sss’ hangot hallatva. A gyakorlatok végzésekor minden mozdulatsorhoz egy teljes be- és kilégzés tartozik. Az is meg van határozva, hogy a mozgás melyik részén szívjuk be, vagy fújjuk ki a levegőt.

Az általános szabály, hogy mindig a terhelő mozgás alatt fújjuk ki a levegőt (pl. fekve nyomásnál a kinyomás alatt), és akkor szívjuk be, amikor az izmok a legkevésbé vannak terhelés alatt. Ettől a szabálytól néhány esetben eltérünk, például az oldalemelés ez a folyamat fordítva történik – a kar felemelésekor szívjuk be a levegőt, és a karok leengedésekor fújjuk ki. Azonban nem kell megijedni, általában minden gyakorlat leírásánál tudatják a kezdőkkel a helyes légzést, illetve edzőtermekben is bárki tud ebben segíteni.

A helyes légzés betartása kulcsfontosságú, a következő célokat szolgálja:
– a gyakorlat alatt a szervezet oxigénigénye megnő, a teljes belégzéssel ezt kielégítjük
– növeli a tüdő térfogat és kapacitását, ezáltal a szerepe is nagy a mellkasunk, illetve a törzsünk arányos fejlesztésében is.
– megadja a gyakorlatok alap ritmusát, ami alapvetően befolyásolja a mozgássorozatok sebességét is.

A be- és kilégzés mellet egy másik fontos dolog, amire minden sportolónak – így a testépítőknek is – oda kell komolyan figyelnie, az a bemelegítés. A súlyokkal történő edzésünk előtt minden alakalommal el kell ezt végeznünk, 5-10 perces mozgássorozat keretében. Ez előkészíti szervezetünket a nagyobb terhelésre. a legjobb, ha különböző gimnasztikai gyakorlatokat választunk és az egész testünket mozgassa át, illetve arra figyeljünk, hogy a megterhelő munkát még ne a bemelegítés alatt kezdjük el. Ha mindez elmarad, akkor fájdalmas sérüléseket és zúzódásokat szerezhetünk. Mindezek mellet edzésünk végén ötperces lazító, illetve nyújtó levezetést is iktassunk be – itt is kerüljük a megterhelő mozdulatokat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Testépítő versenyek

A testépítés egy esztétikai sport, ebből kifolyólag a versenyeken semmiféle „sporttevékenység” nincs, nem a fizikai …

Leave a Reply