Kezdőlap / Társadalom / Házasság / A megoldás: csoportházasság?

A megoldás: csoportházasság?

A kutatók megállapítása szerint a csoportházasság szexuális előnyei nyilvánvalóak, bár nem problémátlanok. Sokak elképzelésétől eltérően a csoportházasság ritkán jelent csoportszexet, a nemi élet többnyire itt is páronként – a partnerek időnkénti változtatásával – történik. A „ki kivel aludjon” eldöntése körül azonban gyakoriak a viták, és a féltékenység is szerepet kaphat. A csoportházasság sikere nagyrészt éppen azon múlik, mennyire tud megbirkózni a féltékenység problémájával. A vizsgált csoportházasságok résztvevőinek többé-kevésbé sikerült legyőzniük féltékenységüket, kizárólagossági, illetve birtoklási vágyukat.
Egyébként, ha a bővített házasság monogám házasságból nőtt ki, akkor az eredeti párkapcsolat résztvevői általában továbbra is előnyben részesítik egymást ilyen vagy olyan szempontból. A csoport-házastársak közötti kapcsolatok tehát nem egészen egyformák, bár alapjában egyenrangúak. Viszont az eredeti házasság hibái, ferdeségei is könnyebben felismerhetőkké válnak a csoportélet feltételei között.
A csoportházasság egyik nagy előnye az említett szerzők szerint, hogy – a lakóközösséghez és a kommunához hasonlóan – lehetővé teszi a „férfias” és „nőies” szerepek más elosztását. Pontosabban: a hagyományos szerepmegosztást a jelek szerint könnyebb túlhaladni egy csoportházasságban, mint egy monogám házasságban. Tény, hogy a vizsgált esetekben a férfiak sokkal nagyobb mértékben vettek részt a gyermeknevelésben és a háztartási munkában, mint az manapság általában szokás.
A gyermeknevelés szempontjából a „nagycsalád”, a szokásosnál több szülő és testvér előnyös lehet. A „szülőközösség” hatékonyan korrigálhatja a vér szerinti szülők esetleges nevelési fogyatékosságait, így nagyobb a valószínűsége az egészséges nevelői légkörnek. A kutatók megfigyelései szerint a gyermekek könnyen alkalmazkodnak a több-szülős rendszerhez és jól érzik magukat a nagycsaládban. Az eltérő nevelési elvek közös nevezőre hozása azonban néha sok gondot okoz a csoport-házastársaknak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Legyünk nyitottak gyermekeink felnőtté válására

A legtöbb szülő sajnos értetlenül szemléli gyermekei gondjait. Főleg a bizalmas, bensőséges kapcsolat hiánya miatt, …

Hozzászólás