Kezdőlap / Menstruáció / A menstruációs tünetek enyhítése

A menstruációs tünetek enyhítése

A menstruáció, vagy más néven havi vérzés nagy általánosságban a serdülőkor végén, körülbelül 10-14 éves korban jelentkezik a lányoknál. Felső életkor tekintetében kórosnak a 18 év felett meginduló ciklus tekinthető. Korai nemi érésnek nevezik, ha 8-9 éves kor között jön meg az első menstruáció, de ennél fiatalabb korban is előfordulhat rendellenes esetben, sőt terhesség is bekövetkezhet.
Átlagosan a menstruáció 28 naponként jelentkezik és körülbelül 5 napig tart. A ciklusok ideje egyénenként változó, lehet pár nappal rövidebb vagy hosszabb, de akár ugyanazon nőnél is lehetnek havi eltérések. A vérzés időtartama is változó, szintén lehet rövidebb és hosszabb is.
A vérzést a méh nyálkahártya leválása és kilökődése okozza. Sajnos sok esetben fájdalommal, görcsökkel, vízvisszatartással, hangulat ingadozással jár. Ez általában a szülés után megszűnik. Vagy akár a fogamzásgátló tabletta sok esetben megszünteti a problémákat, a rendszertelen ciklust beállítja. Aki nem szeretne tablettát szedni, annak is van lehetősége a kellemetlen tünetek mérséklésére. Jó hatása van a has, derék melegítésének, a derék masszírozásának. Ha tehetjük, feküdjünk le, pihenjünk, relaxáljunk, aludjunk egyet. Segíthet a kamilla, cickafark, citromfű, édeskömény gyógytea. Jó hatással lehet egy kellemesen meleg zuhany, ez ellazítja a görcsös hasizmokat, ellazít és megnyugtat. Ha a fenti praktikák nem segítenek, bekaphatunk egy fájdalomcsillapító, görcsoldó gyógyszert. De ha ez sem használ és a fájdalmat túl erősnek érezzük, vagy szédülés, émelygés, hányás lép fel, célszerű felkeresni a nőgyógyászt.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Menstruációs zavar – Amenorrhoea

Nem is annyira ritka állapot az amenorrhea, vagyis amikor egy nő nem menstruál. Az állapotnak …

Hozzászólás