Kezdőlap / Plasztika / A migrén és a plasztikai sebészet

A migrén és a plasztikai sebészet

Számos ember életét, mindennapjait nehezíti meg a migrén, ami a fejfájás egy igen makacs és komoly formája. Leggyakrabban csak a fej egyik oldalán érezzük a nagyon erős – egyéntől függően órákig vagy napokig tartó – fájdalmat, mely kiszámíthatatlan időközönként visszatér esetleg hallás és látásproblémákat okozva. A migrén kialakulását sok tényező okozhatja, az erre való genetikai hajlam, agyi problémák, hormonális gondok, ritka esetben érfejlődési probléma.

A plasztikai sebészeti technika rohamos fejlődése felvetette a migrének műtéti megoldásának gondolatát.

Amerikai orvosok úgy találták, hogy ez a fájdalmas betegség gyógyítható bizonyos izmok, illetve porcok eltávolításával. A kísérletet a szabályoknak megfelelően több száz beteg illetve egy kontrollcsoport bevonásával végezték el.

Azt, hogy mely terület felelős a migrén kialakulásáért és fenntartásáért a plasztikai műtétekben már használatos botox injekció használatával térképezték fel.

A műtétek során több terület is érintve volt egyéntől függően. Egyes esetekben bizonyos izomrészek kerültek eltávolításra (pl. a homlok vagy a nyak egyes területeiről), vagy esetleg az orrsövényt, vagy orrkagylót korrigálták.

Az eredmény meglepő volt, a páciensek mintegy 92 százalékánál értek el tünetcsökkentést, 31 %-ban pedig teljes tünet-mentességet.

A kutatások során a fenti sikerek ellenére elég sok esetben tapasztaltak esztétikai vagy esetleg érzékelésbeli mellékhatásokat a műtéteket követően, azonban ez az új eljárás mindenképpen mérföldkő lehet a migrénes állapotok kezelésére használt gyógyszerek mennyiségének csökkentésében (melyek, mint tudjuk csak a tünetek enyhítésére szolgálnak, végleges gyógyulást nem hoznak).

A módszer mindennapos gyakorlati alkalmazása megosztja a véleményeket az orvos társadalomban, azonban kapaszkodót nyújt az ebben szenvedőknek a későbbi teljes gyógyulásra való reménykedésben.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ránctalanítás szike nélkül

Thermage. Ez a szó takarja azt a technológiát, ami forradalmasítást jelent a ráncok eltüntetésében, illetve …

Leave a Reply