Kezdőlap / Plasztika / A plasztikai beavatkozások rövid története

A plasztikai beavatkozások rövid története

Nem is gondolnánk, hogy már az ókorban is foglalkoztatta az embereket, hogy hogyan változtassák meg külsejüket, korrigálják hibásnak vélt testi adottságaikat.

Az igen fejlett ókori Egyiptomban a fáraók és a felsőbb körök is éltek – bár igen kezdetleges eszközökkel – a különböző szépészeti beavatkozások lehetőségével, mivel mint tudjuk igen fontos volt számukra az előnyös megjelenés. Ilyenek voltak a kezdetleges rekonstruáló műtétek, például az orrcsont helyreállítása törés után. Ebben az időben a technikai fejletlenség miatt ezeket a műtéteket még nem altatásban végezték és a fájdalom csillapítására, a fertőzések elkerülésére is igen csekély lehetőségeik voltak. Ezeket a szépészeti eljárásokat ekkor még különböző vallási előírások korlátozták, így igen csekély volt az ezzel a lehetőségekkel élők köre.

Az első igazi rekonstrukciós beavatkozásokra Indiában került sor, mintegy 2600 évvel ezelőtt, melyet megcsonkított bűnözőkön alkalmaztak.

Nagyobb fellendülésre csak a reneszánsz időszakában került sor. Írásos dokumentumok alapján ekkor már sor került száj- és fülplasztikára, majd az 1800-as évek közepén Angliában végrehajtották az első, mérföldkőnek számító sikeres bőrátültetést.

A nagy háborúk idején még csak az amputáció menthette meg a sérülteket a haláltól, majd a technika, a módszerek fejlődésével az első világháború végére lehetőség nyílt a háború áldozatainak a szerzett sérülések plasztikai sebészeti úton történő helyreállítására.

Kezdetben csak a sérüléseket szenvedett betegek rekonstrukciójára irányuló eljárásokból a XX. században új ágazat kezdett kialakulni, kialakult a plasztikai sebészet egy új ága, mely az úgynevezett szépészeti beavatkozásokat végezte olyan egészséges embereken, akik elégedetlenek voltak külsejükkel és ennek megváltoztatásának céljából még a műtétektől sem riadtak vissza.

Napjainkban a plasztika az egyik leggyorsabban fejlődő terület, köszönhetően annak, hogy a szépségipar az egyik legnagyobb üzlet, mely elképzelhetetlenül nagy bevételi forrást jelent. E miatt egyre újabb igények merülnek fel ezen a területen, és hihetetlenül nagy a verseny az újabb módszerek, technikák kutatásában, mely a szépülni vágyóknak igen csak jó hír.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ránctalanítás szike nélkül

Thermage. Ez a szó takarja azt a technológiát, ami forradalmasítást jelent a ráncok eltüntetésében, illetve …

Hozzászólás