Kezdőlap / Migrén / A migrén II – Terápiás lehetőségek

A migrén II – Terápiás lehetőségek

Előző cikkemben leírtam a migrén tüneteit, feltételezett okait. Jelen írásom inkább azoknak szól akik szenvedői ennek a betegségnek. Milyen módszerekkel lehet segíteni, és elmulasztani a migrént?
Elméletileg két fő irányt lehet megkülönböztetni a migrén terápiájánál: a hivatalos orvoslás, illetve a komplementer gyógyítás kezelési módozatait. A mindenkori diagnózis és az egyéni adottságok alapján kell eldönteni az egyes esetekben alkalmazandó terápiás módokat.
A hivatalos orvoslás képviselői a legkülönbözőbb hatású készítményekkel gyógyítják a migrént: hányáscsillapítókat, fájdalomcsillapítókat, szerotonin-anyagcserét befolyásoló gyógyszereket rendelnek. Némelykor magsavérnyomás elleni szereket (béta-blokkolókat, kalcium-antagonistákat) vagy antidepresszánsokat alkalmaznak.
Ezeknél a hatóanyagoknál figyelembe kell venni az ellenjavallatokat, alkalmazási korlátozásokat, mellékhatásokat is.
A komplementer gyógyászat eszköztárából ismertetjük a vastagbélszanálás és a homeopátia módszereit. Ejtsünk ezekről pár szót, mit is jelentenek.
Az első lehetőség a kissé rémisztően hangzó, ám annál ártalmatlanabb Vastagbélszanálás (szimbiózis-beállítás).
Egyes betegek tapasztalták maguknál, hogy bizonyos ételek vagy élelmiszerek elfogyasztása után fejfájásos roham lép fel. Ebben az esetben természetesen segíthet a roham kivédésében, amennyiben ismert, ennek a meghatározott élelmiszernek az elkerülése.
Azonban gyakran nem elegendő egymagában a táplálkozás megváltoztatása. Ezekben az esetekben olyan kezelés végezhető, amelyben elérhető a bélflóra stabilizálása. Ezt az eljárást nevezték korábban szimbiózisrendezésnek, népiesen bélszanálásnak.
Ennek beavatkozásnak a célja a test egyensúlyból kibillent elhárítómechanizmusának újbóli harmonizálása. Az elhárítómechanizmus túlnyomóan a vastagbél nyálkahártyájára lokalizálódik. Első lépésben a káros bélbaktériumok számának csökkentését kell elérni, majd a bélmiliő pH-értékét stabilizálni, megfelelő szelektív tápanyagot összeállítani és lehetővé tenni a belek betelepítését az egészséges flórával. Már az immunfunkciók eme harmonizálása révén is sikerül némelykor a fejfájásos panaszokat befolyásolni.
A másik lehetőség a többek által ismert, és manapság nagy népszerűségnek örvendő homeopátia.
A homeopátiában a betegség puszta tünetein vagy bizonyos panaszokon kívül mindig a beteg életkörülményeit is magában foglaló összképet kell figyelembe venni. Ezért különösen fontos a szakavatott tanácsadás.
A hasonlósági elv alapján végzett kezeléseknél olyan anyagok kerülnek alkalmazásra, amelyek igen magas koncentrációban ugyanazokat a panaszokat és tüneteket okozzák, mint amelyeket kezelni szándékoznak. Tehát a fejfájásos panaszok kezeléséhez olyan anyagok alkalmasak, amelyek magas koncentrációban kiváltják a migrén olyan tüneteit, mint például a féloldali fejfájás, rosszullét, fényjelenség a szem előtt stb.
A homeopátiás készítményekkel kezelt betegeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a homeopátiás anyagok a megzavart szabályozásra hatnak. Tehát nem szabad azonnal beálló fájdalommentességet várni, amelynek azonban újból gyorsan lecseng a hatása. Hanem egy lassan, két-három hét alatt beálló fájdalommentességgel lehet számolni, ami viszont hónapokig, gyakran akár egy évig is tartós javulást biztosít. A migrén, illetve a fejfájás terápiájánál olyan szereket használnak, amelyek egészséges környezetben az alábbi tüneteket okozzák, és így a hasonlósági szabály alapján az ilyen jellegű panaszoknál alkalmazandók pl.:

• Iris versicolor (Különböző színű kardliliomok): Homloktáji fejfájás rosszulléttel, fátyolos látással, szédüléssel, szellemi erőfeszítés után enyhülés állhat be.
• Gelsemium sempervirens (Sárga jázmin): Halántéktáji fájdalom, amely a fülbe, állba és az orrszárnyakba sugárzik. Jellege tompa, súlyos fájdalom, amelynél a beteg nehéznek érzi a fejét és a szemhéjait. Béklyóérzés a fej körül, érintésre érzékeny, fájdalmas fejbőr.
• Cyclamen europaeum (Közönséges alpesi ibolya): Féloldali fejfájás. Szédülés, a dolgok körben mozognak. Reggelenként fájdalom vibrálással a szem előtt.
• Paris quadrifolia: Fájdalmasság a fejtetőn, furcsa üres érzés a fej baloldalán. Fájdalom a fej hátsó részén, a fejbőr összehúzódásának érzése.
• Asarum europaeum: Összenyomó jellegű fájdalom. Feszültségérzés a fejbőrben. A haj mozgatása fájdalmas.

Annak érdekében, hogy a fenti hatóanyagok teljesen ki tudják fejteni hatásukat, pontosan be kell tartani a Homeopátiás Gyógyszerkönyv előírásait. A legújabb vizsgálatok azt bizonyítják, hogy méréssel különbségeket állapítottak meg a normális hígítások és a lege artis előállított homeopátiás potenciák között.
Végül egy rövid általános összefoglaló arról, mit is tegyünk roham esetén.
A migrénroham kezdetekor azonnal nyugalomba kell helyeznie magát a betegnek, lehetőleg egy elsötétített szobában. Meg kell keresni, hogy a fej milyen pozíciója teszi leginkább elviselhetővé a fájdalmat.
Ne egyen, ne igyon a migrénes beteg, az alkohol és a nikotin is csak fokozzák a szenvedését. A legújabb kutatások szerint a megfelelő magnéziumellátás képes segíteni a roham bevezető időszakában és csökkenti a rohamok gyakoriságát. Fájdalomcsillapítót lehetőleg csak ritkán és mértékkel alkalmazzanak, minthogy ezzel a veséket és a májat megterhelhetik.
Az alvás, a pihenés és a különböző kikapcsolódási tevékenységek segítségével lehet gondoskodni az élet ritmusában a szükséges kiegyensúlyozottságról.
Cikksorozatom következő részében néhány jótékony hatású élelmiszert ismertetek, amik szintén segítségünkre lehetnek a migrén ellen folytatott harcunkban.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan lehet a migrénes fejfájást kezelni?

Lehetőség van gyógyszer nélküli terápiákra is. Illetve a jól ismert gyógyszeres kezelésekre. A gyógyszer mentes …

Leave a Reply