Kezdőlap / Migrén / Az izomeredetű fejfájástól a migrénig

Az izomeredetű fejfájástól a migrénig

A migrén időszakonként jelentkező erős, lüktető fejfájás, amelyhez sok esetben hányinger, rémlátomások, néha részleges bénulás is társulhat. A súlyos tünetek órákig, sőt napokig is tarthatnak. Egy migrénes beteg mondta a fájdalmairól: „mintha egy elefánt ugrálna a halántékomon”. A migrénes beteg sok esetben nagyon érzékeny a fényre és a zajra, és egyetlen vágya, hogy lefekhessen egy sötét, csendes szobában.
A migrénnek két fajtáját ismerjük. A közönséges migrénnek jóformán nincs előjele; a migrénesek egyötödét sújtó klasszikus migrént viszont un. aura vezeti be. A beteg sokszor egészen furcsa jelenségeket – fénysugarakat, szikrázó csillagokat, felrobbanó villanykörtéket, színjátszó forgókerekeket vél látni.

Mi az oka a migrénrohamnak?
Korábban úgy vélték, hogy a lüktető fejfájást az agyi erek összehúzódása váltja ki. Az újabb kutatások azonban kimutatták, hogy az erek összehúzódása, illetve kitágulása nem okozója a migrénnek, hanem keserves utóhatásainak egyike.
A migrénes fájdalmat a jelek szerint az agyban zajló kémiai folyamatok zavara idézi elő. A migrénben szenvedőknél alacsony a serotonin nevű idegi ingerületátvivő anyag szintje. A szerotonin szerepe részben abban áll, hogy elnyomja a fájdalomérzést valószínűleg azt gátolja, hogy a fájdalomüzenet eljusson a talamuszba. Ha elfogy a szerotonin, a fejfájást kiváltó jeleknek szabad az útjuk a talamusz felé.
Talán ez a magyarázata annak, hogy a migrén napokig is eltarthat.
szerotoninnak az agyi erek összehúzódásában is fontos szerepe van. Ha nincs elég szerotonin az agyban, előfordulhat, hogy az agyi erek túlságosan kitágulnak vagy összehúzódnak.
A szakemberek feltételezik, hogy í migrénes fejfájásban szenvedőknél igen alacsony a szerotonin szintje. Ezt az is alátámasztja, hogy az ergotamin nevű szer, amely enyhíti a migrénes fájdalmat, bizonyíthatóan emeli a szerotoninszintet.
Egyes kutatók úgy vélik, hogy a szerotonintermelésben mutatkozó zavar örökölhető, és ez magyarázatul szolgálhat arra, hogy bizonyos családokban halmozottan fordul elő migrénrohamokra való hajlam.

Kiknél fordul elő a migrén?
A migrénben szenvedők 60-80%-a no. Az első migrénrohamok rendszerint gyermekkorban vagy a serdülőkor elején jelentkeznek; ritka eset. hogy valaki negyvenéves kora után lesz migrénes.
A férfiak hajlamosabbak egy másik típusú fejfájásra, amelyet gyakran úgy kezelnek, mint a migrént, de még annál is fájdalmasabb rohamokkal jár. Mindig a fej ugyanazon oldalán jelentkezik – ezen az oldalon a szem is könnyezni kezd -, időtartama 20 perctől 2 óráig terjedhet, s heteken, hónapokon át naponta legalább egyszer jelentkezik, majd hónapokig vagy évekig szünetel.
Több mint egy évszázadon át tartotta magát az a nézet, hogy a migrénesek perfekcionisták, akik mániásan törekszenek a sikerre. Ebből alakult ki a „migrénes típusú személyiség” téves fogalma. Azóta a kutatások kimutatták, hogy a migrénes fájdalom nem lelki, hanem idegrendszeri (neurológiai) zavar, s előfordulása csaknem teljesen független a személyiségtől.

Mi váltja ki a migrénes fejfájást?
A migrénrohamot – persze egyéntől függően – szinte bármi kiválthatja: dohányzás, alkohol, koffein, állott sajt, kínai ételek, csokoládé, húskészítmény, amerikai mogyoró, fahéj, szex, feszültség, ellazulás, vörösbor, fáradtság, fogamzásgátló tabletta, fogyókúra, menstruáció, erős fény, légnyomásváltozás.
Könnyebben felderítheti migrénes fejfájása okát, aki naplót vezet az ételekről, illetve a körülményekről, amelyek a rohamot kiválthatták. Mivel azonban nagyon sok tényező jöhet számításba, az orvosok sokszor csak annyit tanácsolnak: kerüljük a végleteket, és igyekezzünk a „mindent mértékkel” görög eszménye szerint élni.

Gyógyítható-e a migrén?
Az idült migrénes fejfájás gyógymódját még nem ismerjük, de vannak szerek, amelyek enyhítik a rohamok súlyosságát. Az 1930-as évek óta főként a rozson élősködő anyarozs gombából (ergo) készítik a migrén elleni gyógyszereket. Az anyarozskészítmények szűkítik az ereket, s megváltoztatják az agyi szerotoninszintet.
Brit kutatók rájöttek, hogy az őszi margitvirág, amelyet már a középkorban is használtak lázcsillapításra, csökkenti a migrénes fejfájás gyakoriságát és erősségét Vannak olyan migrénes betegek, akiknek használ a biofeedback-tréning: segítségével megtanulják akaratlagosan szabályozni ereik tágasságát.

Hogyan okoz fejfájást az izomfeszülés?
Általános hiedelem, hogy fejfájás esetén a fájdalom a fej belsejéből ered, de az igazság az, hogy agyunkban igen kevés a fájdalomreceptor. A fejfájás szinte mindig valahol másutt keletkezik, s csak azért sugárzik ki a fejünkbe, mert egyes idegpályák nem jelzik az általuk közvetített fájdalom keletkezési helyét.
A kisugárzó fejfájás egyik gyakori forrása a nyak vagy a váll izmainak feszülése, kifáradása. Ilyenkor ezek az izmok összehúzódásra késztetik a fejbőr izmait, s a kisugárzó fájdalom olyan érzést kelthet, mintha abroncsba szorítanák a fejünket.
Az izomeredetű fejfájást sok esetben a túlfeszített munka vagy a felindult érzelmi állapot váltja ki. A szem megerőltetése vagy dühkitörés hatására például kitágulnak a fejbe vért szállító artériák, mire működésbe lépnek bennük a fájdalomérzékelő idegvégződések, és az eredmény: hasogató fejfájás, amely rendszerint pár óra alatt elmúlik.

Mi az a koponyaűri fájdalom?
A koponyaűri (a koponya belsejéből eredő) fájdalom olykor az agyat körülvevő, rendkívül érzékeny agyhártyákból indul ki. A fejfájásnak ezt a fajtáját az agyhártyák megduzzadása okozza. Az agyhártyagyulladás (meningitis) egyik fő tünete az erős fejfájás.
Az agyon belül futó erek idegrostjai is lehetnek a koponyaűri fájdalom forrásai. Az agyi erek gyors kitágulása vagy összehúzódása fejfájást okozhat. A magas vérnyomás azért járhat fejfájással, mert összehúzódásra készteti az agyi ereket.
A másnaposságot kísérő fejfájás is koponyaűri fájdalom. Másnaposnak az érzi magát, aki gyorsabban fogyasztotta az alkoholt, mint ahogyan azt szervezete fel tudta dolgozni. A másnap reggel jelentkező fejfájást az idézi elő, hogy az alkohol kitágítja az agyi ereket. A fájdalom akkor szűnik meg, amikor az erek visszatérnek eredeti állapotukba.
A minden előzmény nélkül jelentkező erős fejfájás olykor súlyos betegséget jelez. Ilyen eset például, ha egy megpattant érből vér jut ki, emiatt nő a nyomás az agyban, az agyhártyára ható nyomás pedig gyötrő fejfájást idéz elő. Hirtelen jelentkező, erős fejfájás esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. A komputertomográfiás (CD) felvételek és a gerinccsapolással nyert folyadék vizsgálata alapján az orvos meg tudja állapítani a baj okát.

Gondolta volna?
•Sok híres ember szenvedett migrénben – például Sigmund Freud, Thomas Jefferson, Charles Darwin, George Bernard Shaw.
• A túlzott alkoholfogyasztás sokszor fejfájást okoz. A másnaposságot a németek katzenjammernek (macskajajnak) nevezik, a franciák /a gruel de bois-nak (taplóízű száj), a norvégok pedig jég hat tommermenn-nek, ami nagyjából úgy fordítható: „útépítők dolgoznak a fejemben”.
• Ulysses S. Grant tábornok, aki az amerikai polgárháborúban az északiak főparancsnoka volt, gyakran szenvedett erős fejfájástól – például akkor is, amikor csapataival bekerítette a Robert E. Lee tábornok vezette konföderációs sereget a virginiai Appomattoxnál. Amikor Lee elutasította Grant felszólítását, hogy adják meg magukat, Grantee „fejgörcs” kerítette hatalmába. Másnap reggel, amikor Lee tábornok bejelentette, hogy kész megadni magát, Grant fejfájása elmúlt.
• A szem megerőltetése gyakran okoz fejfájást. Ezen segíthet a szemtorna: forgassuk szemünket néhányszor az óramutató járásával megegyező irányban, majd ellenkezőleg. Granite hat a szemre, ha néhány óránként pár percen át könnyedén befedjük tenyerünkkel a szemünket.
• Megnyugtató zenét hallgatni és békés jeleneteket magunk elé képzelni – ez az egyik legjobb módszer a migrén megszüntetésére. Egyes kutatók szerint a zene azért enyhíti a migrénes panaszokat, mert serkenti a szervezet természetes fájdalomcsillapítóiként működő endorfinok termelését.
•Egyes allergológusok szerint a fejfájások 70%-a ételallergiára vezethető vissza. A „tettesek” között előkelő helyen szerepel a tej, a búza és a tojás.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan lehet a migrénes fejfájást kezelni?

Lehetőség van gyógyszer nélküli terápiákra is. Illetve a jól ismert gyógyszeres kezelésekre. A gyógyszer mentes …

Leave a Reply