Kezdőlap / Migrén / A migrén tünetei

A migrén tünetei

Az első ami eszünkbe jut e szó hallatán, hogy egy erős fejfájás, ami nem akar elmúlni. Az emberek többsége már átélte ezt, és akinek úgy kell visszaemlékeznie, hogy mikor is érzett utoljára migrénes fejfájást, az igazán szerencsésnek mondhatja magát. Sajnos a mai társadalomban gyakori „betegség” és van aki napokig fel sem tud kelni az ágyból az erős fejfájás miatt.
Mostanában minden a fejünkben tapasztalható fájdalmat besorolunk a szimpla fejfájás csoportjába, a dolog közel sem ilyen egyszerű. A fejfájásnak nagyon sok fajtája van amit meg lehet különböztetni. Nézzük mondjuk az egyik legalapvetőbb csoportosítást, ami három külön osztályba sorolja a fejfájás típusait.
Az első a kísérő fejfájás, amint neve is mutatja valamilyen betegség kísérőjeként van jelen, csupán egyik tünete az adott betegségnek.
A második a tenziós fejfájás, amely a leggyakoribbak közé tartozik, közepes erősségű, és külső vagy belső hatás nélkül felléphet az ember szervezetében. A legkellemetlenebb az benne, hogy a fájdalom, amit okoz nem elviselhetetlen, nem dönt ágynak, viszont ahhoz éppen elég, hogy a napi feladatokat ne tudjuk tudásunk teljes felhasználásával végezni.
A harmadik típusa pedig a migrén, mely a legerősebb fejfájástípus, ami akár napokig is eltarthat. Van olyan alkalom is, hogy annyira erős ez a fejfájás, hogy a beteg még a szemét is nehezen nyitja ki a fájdalomtól.
Azonban a lényeges különbségek ellenére is nehéz meghatározni, hogy valakinek erős tenziós fejfájása van-e, vagy éppen migrén gyötri. Az utánajárás azonban elengedhetetlen, mivel különböző módon kell kezelni a két fejfájást.
A migrénnek vannak olyan tünetei, amik már a roham kezdete előtt is jelentkezhetnek, így akik már többször átélték, felismerhetik a jeleket és megtehetik a szükséges lépéseket. Jelző tünet lehet például a látászavar, illetve a szem előtt ugráló körök vagy vonalak.

A migrén általános tünetei:

  • Látászavar
  • Heves fejfájás, ami többségében az egyik szem fölött kezdődik.
  • Fokozott érzékenység a zajra és a fényre
  • Rosszullét és hányinger
  • Az arc bizsergése vagy féloldali arczsibbadás
  • Az arc kipirosodása
  • A halántéki ér lüktetése és megduzzadása
  • Hasi görcsök, valamint hasmenés és erős vizelési inger
  • A szív dobogásának fokozott érzése

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan lehet a migrénes fejfájást kezelni?

Lehetőség van gyógyszer nélküli terápiákra is. Illetve a jól ismert gyógyszeres kezelésekre. A gyógyszer mentes …

Leave a Reply